MVEP U napadima na Šri Lanki nema poginulih Hrvata

EPA/M.A. PUSHPA KUMARA

U terorističkim napadima u Šri Lanki u tri crkve i četiri hotela u kojima je u nedjelju na Uskrs poginulo najmanje 185 ljudi prema zasad dostupnim informacijama nema hrvatskih državljana, javlja ministarstvo vanjskih i europskih poslova, a hrvatski državni vrh izrazio je sućut narodu i vodstvu te otočne države.
“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je putem nadležnog veleposlanstva u New Delhiju te hrvatskog počasnog konzula u kontaktu s nadležnim institucijama Šri Lanke”, reklo je ministarstvo za Hinu i dodalo kako prema zasad dostupnim informacijama među stradalima nema hrvatskih državljana.
Ministarstvo je istaknulo i kako ima informaciju o nekoliko hrvatskih državljana koji trenutno borave na Šri Lanki koji su stupili u kontakt s počasnim konzulom. Riječ je o 6 odraslih i dvoje djece.
Plenković izrazio sućut
Premijer Andrej Plenković uputio je brzojav sućuti predsjedniku Šri Lanke Ranilu Wickremesingheu.
“S velikom sam žalošću primio vijest o terorističkim napadima u crkvama i hotelima u Šri Lanki u kojima su, nažalost, izgubljeni brojni ljudski životi. Odlučno osuđujemo ove brutalne napade koji su se dogodili za vrijeme kršćanskih proslava Uskrsa”, napisao je premijer.
“U ime hrvatske Vlade i osobno upućujem Vam izraze sućuti, kao i narodu Šri Lanke, obiteljima i prijateljima žrtava, a ozlijeđenima želim što brži oporavak.“
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na Twitteru je osudila “monstruozne napade” na nevine ljude za Uskrs.
“Moje molitve i misli su sa svima onima koji su pogođeni tim kukavičkim činovima”, napisala je predsjednica.
“Moramo se udružiti kako bi osigurali da nitko nikada ne treba u strahu prakticirati svoju vjeru”, poručila je.
U nizu koordiniranih eksplozija na crkve i hotele u Šri Lanki je prema zadnjim podacima ubijeno najmanje 185, a ozlijeđeno više od 400 ljudi.

Komentiraj