MVEP poziva Hrvate u Muenchenu da ne izlaze na javna mjesta

EPA/STEPHAN JANSEN

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova intenzivno prati situaciju u Muenchenu nakon pucnjave u trgovačkom centru, u kojoj je ubijeno najmanje šest osoba, i poziva hrvatske građane koji se nalaze u tom gradu da ostanu u svojim domovima ili hotelima te da se slobodno obrate veleposlanstvu RH u Berlinu za sve informacije.

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova intenzivno prati situaciju u Muenchenu, a krizni stožer ministarstva u kontaktu je s hrvatskim predstavništvima. Ovim putem apeliramo na državljane RH koji se nalaze u Muenchenu da ostanu u svojim domovima ili u hotelima, da prate upute lokalnih tijela, a za sve daljnje upite da se slobodno obrate veleposlanstvu RH u Berlinu na broj telefona 0049 (0) 151 17427 664 , generalnom konzulatu RH u Muenchenu na broj telefona 0049 (0) 160 88 38195 ili ministarstvu vanjskih i europskih poslova na broj telefona +385 1 4569 964”, priopćio je MVEP.

Ministarstvo apelira na sve hrvatske državljane koji se nalaze u Muenchenu da “ostanu mirni u svojim domovima ili hotelskom smještaju i da ne izlaze na javna mjesta dok se situacija ne stabilizira”.​

Muenhenska policija je potvrdila da je šest osoba ubijeno u pucnjavi u trgovačkom centru Olympia, ali se strahuje da bi ta brojka mogla biti i veća.

Policija vjeruje da ta pucnjava ima terorističku pozadinu. Kako je policija u Muenchenu javila preko Twittera, u pucnjavi su sudjelovala tri počinitelja od kojih su dva još uvijek u bijegu. Građani Muenchena su pozvani da ostanu u svojim kućama a prekinut je i sav javni promet. Usprkos različitim dojavama da je pucnjave bilo i u središtu grada dosad je potvrđena upotreba vatrenog oružja samo u trgovačkom centru Olympia na sjeverozapadu grada u blizini Olimpijskog stadiona. Počinitelji su bili naoružani i “dugim cijevima”.

Komentiraj