FaH

MVEP: Poziv hrvatskim državljanima u Turskoj da ostanu u svojim domovima ili hotelima

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova  u subotu je priopćilo da intenzivno prati situaciju u Turskoj te apelira na državljane RH koji se nalaze u Istanbulu i Ankari da ostanu u svojim domovima ili u hotelima, a za sve daljnje upite da se slobodno obrate Veleposlanstvu RH u Ankari na brojeve +905333034882 i Generalnom konzulatu RH u Istanbulu na +905323089657.

“Molimo sve hrvatske državljane koji se nalaze u Turskoj da ostanu mirni u svojim domovima ili hotelskom smještaju i da ne izlaze na javna mjesta dok se situacija u Turskoj ne stabilizira”, priopćilo je ministarstvo.

U petak navečer u Turskoj je izveden neuspjeli pokušaj vojnog udara. Prema najnovijim informacijama, turske vlasti uhitile su 1563 pripadnika vojnih snaga koji su sudjelovali u pokušaju vojnog udara tijekom noći na subotu. U pokušaju udara ubijeno je najmanje 90 ljudi, a petorica generala i 29 pukovnika hitno su otpušteni iz službe.

Puč su osudili i dio vojske i sve velike političke stranke, uključujući oporbene. Bijela kuća, Europska unija i NATO podržali su demokratski izabranu tursku vladu i pozvali na suzdržanost.

Komentiraj