MVEP “Plenković nije predložio Pokaza, odluka Povjerenstva neosnovana”

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poručilo je u petak da Andrej Plenković nije predložio Igora Pokaza za hrvatskog veleposlanika u Velikoj Britaniji i smatra neosnovanom odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da je premijer povrijedio načelo djelovanja dužnosnika time što nije prijavio da mu je Pokaz kum.

MVEP u priopćenju ističe da je Pokaz karijerni diplomat koji je, među ostalim, prije imenovanja na veleposlaničko mjesto u Londonu bio hrvatskim veleposlanikom pri NATO-u i u Rusiji.

Zrinjevac uz to dodaje da je premijer Plenković u konkretnom slučaju nije bio predlagatelj, “već je na temelju odluke vlade i dobivenog mišljenja nadležnog odbora Hrvatskoga sabora dao prethodni supotpis za donošenje odluke predsjednice Republike”.

U MVEP-u dodaju da se sukladno odredbama hrvatskog ustava predsjednik vlade ne može izuzeti iz odluke o imenovanju veleposlanika.

“Ističemo da Odluke o postavljenju veleposlanika i šefova diplomatskih misija, kao i o njihovom opozivu, donosi predsjednica RH”, naglašavaju na kraju u MVEP-u i zaključuju kako je današnja odluka Povjerenstva kojom se dovodi u pitanje transparentnost postupka imenovanja veleposlanika Pokaza “neosnovana jer je postupak proveden u skladu s ustavnim i zakonskim odredbama”.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je većinom glasova odlučilo da je premijer Andrej Plenković povrijedio načelo savjesnog i transparentnog postupanja jer je propustio deklarirati svoju kumsku povezanost s Igorom Pokazom pri njegovu imenovanju za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu.

“Povjerenstvo je većinom glasova donijelo odluku da je dužnosnik povrijedio načela savjesnog i transparentnog postupanja zbog propusta deklariranja kumske povezanosti s Pokazom, kako prema tijelima koje su sudjelovala u njegovom izboru, tako i prema javnosti u trenutku kada je taj podatak postao javan”, izvijestila je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković o zaključku nakon rasprave.

Komentiraj