MVEP oštro prosvjedovao jer je Slovenija postavila žicu na teritoriju Hrvatske, Slovenija demantira da su prešli granicu

Davor Puklavec/PIXSELL

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je u srijedu otpravniku poslova veleposlanstva Slovenije u Hrvatskoj oštar prosvjed zbog postavljanja bodljikave žice na teritoriju Hrvatske, koju Slovenija postavlja na granici prema Hrvatskoj radi kontrole migranata, prema priopćenju ministarstva.

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je večeras oštar prosvjed otpravniku poslova veleposlanstva Republike Slovenije u RH zbog postavljanja bodljikave žice na teritoriju Republike Hrvatske. Slovenija je pozvana da u najkraćem roku istu ukloni”, stoji u priopćenju ministarstva.

“Riječ je o području za koje i sama slovenska strana u svojim službenim izvorima navodi kako pripada Republici Hrvatskoj”, ističe se u priopćenju.

  • Hrvatska policija upozorila je u srijedu da je ograda koju je slovenska policija postavila radi kontrole migranata u neposrednoj blizini graničnog prijelaza Harmica na hrvatskom teritoriju te da će s njega morati biti uklonjena.

Budući da je riječ o teritoriju koji je u nadležnosti zagrebačke policijske uprave, na Harmici je kasno poslijepodne načelnik Goran Burušić slovenskom kolegi prenio stajališta hrvatske strane i upozorio ga da je ograda postavljena na čak sedam hrvatskih katastarskih čestica.

Nakon pregovora s granice su povučeni inteventni policajci za koje se nagađalo da su tamo dovedeni kako bi uklonili ogradu. Prema medijskim tvrdnjama situacija je s obje strane granice tijekom dana bila vrlo napeta, jer je i na slovenskoj strani bilo pedesetak interventnih policajaca.

Slovenija tvrdi da žicom nije prešla graničnu crtu s Hrvatskom

Državni tajnik u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic izjavio je u srijedu da je Hrvatska bila obaviještena o postavljanju fizičkih barijera za migrante na dijelovima granice i da se one nalaze na slovenskoj strani granične crte, a ne i na hrvatskoj kako tvrdi Hrvatska.

“Ne radi se o obilježavanju granice nego reguliranju migracijskog toka, o čemu smo obavijestili arbitražni sud i sve ostale”, kazao je  također Šefic, prenosi Slovenska tiskovna agencija STA.

  • “Postavljanje tehničkih  zapreka odvija se isključivo na slovenskom teritoriju i ne prejudicira tijek granice”, naveli su u izjavi za javnost u uredu za informiranje slovenske vlade, dodavši da je Hrvatska o tome bila  prethodno obaviještena.

U  slovenskom ministarstvu vanjskih poslova navode kako do sada još nisu primili notu Hrvatska u kojoj  je Slovenija upozorena da je njena policija dio svoje žice kod prijelaza Harmica/Rigonci krivo postavila, prešavši dijelom na hrvatsku stranu, ali da su upoznati s upozorenjem koje je predstavnik hrvatske policije na mjestu događaja o tome dao slovenskom kolegi.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je u srijedu oštar prosvjed otpravniku poslova veleposlanstva Republike Slovenije u RH zbog postavljanja bodljikave žice na teritoriju Republike Hrvatske, a Slovenija je pozvana da u najkraćem roku ukloni žicu.

Komentiraj