MVEP O REFERENDUMU U KATALONIJI “Hrvatska se zalaže za promociju europskih vrijednosti i vladavinu prava”

EPA/Alberto Estevez

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u ponedjeljak se očitovalo o jučerašnjem referendumu o neovisnosti Katalonije.

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ističe kako se Republika Hrvatska kao članica EU-a snažno zalaže za promociju europskih vrijednosti i vladavinu prava te drži kako u ovom unutarnjem pitanju Kraljevine Španjolske dosljedna privrženost tim vrijednostima upućuje na potrebu kontinuiranog dijaloga kojim bi se nadišli sporovi i pronašlo mirno rješenje. Izražavamo zabrinutost zbog nasilja te pozivamo na smirivanje situacije, politički dijalog i pronalaženje rješenja u demokratskom duhu”, naglašavaju iz Ministarstva.

Podsjetimo, u nedjelju su u Kataloniji ozlijeđene 844 osobe, a španjolska je policija zatvarala biračka mjesta i plijenila glasačke kutije. Katalonska vlada priopćila je kako je glasovalo 2,26 milijuna birača od kojih se 90 posto izjasnilo u korist stvaranja nezavisne republike. Na referendum su izlazili zagovornici odcjepljenja, dok su zagovornici ostanka u Španjolskoj uglavnom ostali kod kuće nakon što su ustavni sud i vlada u Madridu zabranile referendum proglasivši ga nezakonitim.

Predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont rekao je kako će rezultate referenduma poslati u katalonski parlament koji bi, prema nedavno usvojenom zakonu, mogao na temelju većinskog glasanja jednostrano proglasiti neovisnost. No prije samog referenduma Puigdemont je rekao kako će biti otvoren za dijalog s Madridom i Bruxellesom nakon glasanja, što je dalo naslutiti i moguću odgodu proglašenja.

Vlada u Madridu, pak, tvrdi da do referenduma nije niti došlo, a Ustavni sud je bio poništio zakon katalonskog parlamenta. Španjolski premijer Mariano Rajoy pozvao je sinoć katalonsku vladu da “odustane od novih koraka koji nikamo ne vode”.

Komentiraj