MVEP: “Most se ne može pomiriti s međunarodnim uspjesima RH”

Ministarstvo vanjskij i europskih poslova u petak je reagiralo na izjave političkog tajnika Mosta Nikole Grmoje o navodnoj povezanosti izbora ministrice Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe s napretkom Srbije u pristupnim pregovorima unatoč tomu što ne ispunjava obveze.

Priopćenje MVEP-a u nastavku Vam prenosimo u cijelosti:

“Vezano uz komentare jednog od čelnih ljudi MOST-a Nikole Grmoje o tobožnjoj ,,povezanosti izbora Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe s napretkom Srbije u pristupnim pregovorima”, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ističe kako takve sramotne i neutemeljene konstrukcije pokazuju potpuno nerazumijevanje funkcioniranja Europske unije, ali i žalosnu činjenicu da se MOST ne može pomiriti s izborom Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe, najvećim uspjehom hrvatske diplomacije kada je riječ o odabiru hrvatskih predstavnika u međunarodne organizacije.

Srbija je na Međuvladinoj konferenciji 27. lipnja otvorila pregovore u samo jednom poglavlju – poglavlje 9 (financijske usluge).

Otvaranje određenog poglavlja ovisi o tehničkoj spremnosti za pregovore u tom području, no ukupna dinamika pristupnog procesa ovisi o napretku u ključnim poglavljima vladavine prava i temeljnih prava, poglavlja 23 i 24. U tom svjetlu treba promatrati činjenicu da je Srbija na ovoj Međuvladinoj konferenciji otvorila samo jedno poglavlje.

Hrvatska vrlo pomno i kontinuirano prati napredak Srbije u poglavlju 23 koje sadrži cijeli niz prijelaznih mjerila koja Srbija mora ispuniti, uključujući ona koja su od posebnog interesa i važnosti za Hrvatsku, a odnose se na osiguravanje prava žrtava rata i njihov pristup pravdi bez diskriminacije, suradnji u rješavanju pitanja nestalih osoba, izbjegavanje sukoba nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina, punu suradnju Srbije s MICT-om te punu primjenu domaćih i međunarodnih obveza Srbije u zaštiti manjinskih prava.

Hrvatska očekuje od Srbije ispunjavanje svih mjerila i kriterija, uključujući mjerila iz poglavlja 23 i 24 od našeg posebnog interesa.

Pristupni proces temelji se na jasnim i dobro poznatim kriterijima, naročito u području vladavine prava. Nijedna država, pa ni Srbija, ne može postati članica bez ispunjenja tih uvjeta”, stoji u priopoćenju.

Komentiraj