MVEP bez komentara na odluku Stalnog arbitražnog suda o imenovanju arbitara

HINA / Miljenko KLEPAC

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u srijedu nije željelo komentirati najavu Stalnog arbitražnog suda u Haagu da će sam imenovati hrvatskog i slovenskog arbitra te potom proučiti učinke hrvatskog odustajanja od arbitražnog sporazuma.

Iz ministarstva podsjećaju da su arbitražni postupak, odnosno pisana dokumentacija na temelju koje je međunarodna arbitraža trebala odlučivati, nepovratno kompromitirani postupcima slovenske strane.

“Stoga je Hrvatska, u skladu s relevantnim pravilima međunarodnoga prava, prestala s primjenom Sporazuma o arbitraži o čemu je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić pismom obavijestila Arbitražni sud, Republiku Sloveniju te glavnog tajnika UN”, navodi se u priopćenju.

“Obzirom na navedene činjenice, smatramo da s naše strane ne treba posebno komentirati današnje priopćenje Stalnog arbitražnog suda koje se odnosi na ovaj postupak. Međutim, želimo upozoriti na činjenicu da se ni u ovom kao ni u ranijim priopćenjima Stalnog arbitražnog suda vezanim za ovaj postupak, ne navodi hrvatska argumentacija i razlozi okončanja arbitražnog postupka, dok se istovremeno vrlo široko elaboriraju pisma druge strane u sporu”, ističe se u priopćenju.

 

  • Stalni arbitražni sud (PCA) u Den Haagu objavio je u srijedu da će sam imenovati hrvatskog i slovenskog suca i potom proučiti učinke hrvatskog odustajanja od arbitražnog sporazuma.

 

“Jednom kad se Sud ponovno konstituira, namjerava pažljivo razmotriti stajališta strana uključujući učinke najavljene namjere Hrvatske da odustane od arbitražnog sporazuma i moguće posljedice po sadašnji postupak događaja koji su podloga hrvatske odluke”, navodi se u priopćenju suda i dodaje da u tom pogledu sud može pozvati strane da podnesu nova učitovanja o pravnim i činjeničnim pitanjima ukoliko to bude potrebno.

Sud je odlučio imenovati suce nakon što Hrvatska i Slovenija nisu u zadanom roku predložile zamjene za hrvatskog i slovenskog arbitra Budislava Vukasa i Ronnya Abrahama koji su dali ostavke.

Hrvatska se povukla iz postupka pošto je arbitražni proces izgubio vjerodostojnost zbog dogovaranja slovenskog suca Jerneja Sekolca s predstavnicom slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simonom Drenik.

Komentiraj