Muzički biennale Zagreb izložbom odaje počast Kelemenu

Kao dio predbiennalskog programa, u čast jednog od najznačajnijih skladatelja suvremene glazbe, Milka Kelemena, u Etnografskom muzeju u Zagrebu otvara se izložba pod nazivom Kelemenov pozdrav svijetu.

Izložba nastala u suradnji sa Zavičajnim muzejom Slatina otvara se danas, 13. travnja, s početkom u 18 sati. Ostaje  otvorena je do 9. svibnja 2021. te se može posjetiti u radno vrijeme Muzeja od utorka do petka od 10 do 18 sati i subotom od 10 do 14 sati.

Prije devet godina, 2012. ,  fond Zavičajnog muzeja Slatina obogaćen je donacijom Milka i Miroslave (Mele) Kelemen među kojima su i osobni predmeti supružnika. Posebno mjesto predstavlja bogata fotodokumentacija s putovanja širom svijeta koju čini pedesetak albuma. Fotografije tržnica, gradskih ulica, divljine, krajolika ili hramova dočaravaju mirise, zvukove i atmosferu svih mjesta koje su supružnici posjetili, a koja su imala veliki utjecaj na Kelemenov razvoj kao kompozitora.

Autor izložbe je Srđan Đuričić iz Zavičajnog muzeja Slatina, a kustosica izložbe je Željka Petrović Osmak iz Etnografskog muzeja.

Ova izložba dio je predfestivalskog programa Muzičkog biennala Zagreb koji se službeno otvara 18. travnja, a trajat će sve do rujna ove godine, pod umjetničkim ravnanjem skladateljice Margarete Ferek-Petrić. S obzirom na epidemiološke mjere koje su na snazi, Muzički biennale Zagreb svoje slavljeničko izdanje – 60 godina festivala –  održat će u četiri programska bloka, tijekom kojih će se publici predstaviti najbolji domaći i strani skladatelji te izvođači suvremene glazbe.

Komentiraj