Muzejski projekt u Marseilleu otkriva tajnu potopljene špilje

Screenshot YouTube

Na rekonstrukciji potopljene Špilje Cosquer, koja se nalazi u blizini Marseillea, počelo se raditi u jednom graskom ateljeu.

Osim trodimenzionalnog prikaza i virtualne šetnje, koji će biti predstavljeni posjetiteljima suvremene izložbe u Marseilleu u lipnju 2022. godine, atelje za postav priprema vjernu maketu unutrašnjosti špilje. Eksperimentira se modelima od stiropora ili nekog drugog materijala, koje prema predlošku laserskom tehnologijom rezbare pomična i uglavljena svrdla na vodilici.

Stručnjaci zaposleni na projektu pokušavaju što autentičnije predstaviti špiljski zid, tj. model od stiropora. Isprobavaju se mješavine materijala i boje, a zanimljivo je da će se na pomno uređenu maketu projicirati digitalna snimka crteža, rezbarija, ugljenih otisaka dlanova.

Francuski muzejski projekt ima cilj široj javnosti otkriti tajnu potopljene prapovijesne špilje. Ulaz u špilju se  nalazi više od 35 metara ispod površine mora. Uzak uzlazni tunel vodi do dugačakog puta do glavne špilje u kojoj se nalaze brojni prapovijesni crteži i gravure.

Komentiraj