Muzeji i zaštićeni lokaliteti sve češće posežu za trodimenzionalnim skeniranjem

Screenshot YouTube

Brojni muzeji, institucije, galerije i zaštićeni lokaliteti sve više koriste trodimenzionalno skeniranje kako bi zaštitila kulturna dobra i saznalo više pojedinosti o izlošcima i prostoru.

Primjer je projekt istraživanja i rada u Špiljama Longmen, koje se nalaze na popisu Zaštićene baštine UNESCO-a i imaju povijest dulju od 1.500 godina. Grupa znanstvenika i suradnika iz različitih zanimanja, skenira kipove i prostore pomoću različitih suvremenih uređaja opremljenih laserom kako bi se dobio novi uvid u ovaj lokalitet.

Digitalizacija je vrlo važna za sva društvena područja na svjetskoj razini. Skeniranjem kipova i špilja, omogućava se lakše nadgledavanje i zaštita postojeće ostavštine. Skenirani prikazi su vrlo korisni za daljnje istraživanje i edukaciju, a prikazi su uvršteni i u interaktivni postav izložbe. Moguće im je pristupiti putem uređaja na službenim internetskim te digitalnim platformama.

Podsjećamo kako su znanstvenici nedavno danima temeljito skenirali Michelangelov kip Davida u talijanskom gradu Firenci. Nakon prikupljanja digitalnih podataka izrađena je kopija pomoću tehnologije trodimenzionalnog otiska, a replika će biti izložena na Svjetskoj izložbi EXPO Dubai 2020.

Komentiraj