Sanjin Strukic/PIXSELL

Muzej za umjetnost i obrt do kraja godine postavlja šest izložbi

Muzej za umjetnost i obrt (MUO) postavit će do kraja ove godine šest izložbi – uz dizajnersku i fotografsku izložbu kojima je tradicionalno domaćin, u tom će se zagrebačkom muzeju postaviti izložbe posvećene autorskom tandemu Bachrach + Krištofić, ‘drugačijoj’ Rusiji, baletu “Orašar” i umjetniku Matku Vekiću.

Novu izložbenu sezonu 7. rujna otvara izložba “Bachrach + Krištofić = dizajn + fotografija”, koja donosi presjek 35-godišnje suradnje tog umjetničkog i bračnog para, dizajnerice Sanje Bachrach i fotografa Marija Krištofića.

U osobnoj artikulaciji postava, Bachrach & Krištofić donose izbor fotografija, omota za nosače zvuka nastalih u produkciji “Jugotona” i “Croatia Recordsa”, plakata i knjiga, kataloga i fanzina, vizualne identitete za kulturne projekte, izložbe i kazališne predstave, te radne materijale i dokumentaciju o realiziranim autorskim umjetničkim projektima.

“Kroz okosnicu temeljne prakse grafičkog dizajna izložba u MUO će pokazati njihovu differentiu specificu na domaćoj sceni – neuobičajenu fluidnost sadržaja i medija kojima se bave”, ističe se u najavi izložbe, koja će biti otvorena do 23. listopada.

U MUO-u će se od 13. rujna do 16. listopada tradicionalno održati bijenalna izložba hrvatskog dizajna, ove godine deveti put. Te izložbe Hrvatskog dizajnerskog društva nastoje pružiti uvid u ponajbolju dizajnersku produkciju nastalu tijekom dvije godine, te zorno prikazati kako sve dizajn služi društvu, od funkcije kao sredstva za poboljšanje kvalitete života do značajnog čimbenika razvoja konkurentnog gospodarstva.

Mnogi od autora predstavljenih na tim izložbama potvrdili su se i u inozemstvu, osvojivši niz značajnih međunarodnih nagrada i priznanja. Zbog potrebe periodičnog kritičkog vrednovanja dizajnerske produkcije te nagrađivanja radova koji se ističu svojom izvrsnošću, sve prijavljene radove selektiraju domaći stručnjaci, a odluke o nagradama donosi međunarodni Ocjenjivački sud.

Od 22. rujna do 9. listopada u MUO će biti postavljena izložba fotografija “Rusija: Život, mjesta, trenuci”, koja predstavlja tu zemlju s prizorima kakvi se ne nalaze u turističkim vodičima.

“Fotografirati prirodu i ljude načinom koji se razlikuje od uobičajenog uspijeva samo pojedincima. Tim Russia Beyond The Headlines prikupio je 30 neobičnih fotografija ruskih i inozemnih fotografa koje prikazuju jedinstvene životne trenutke, fantastična mjesta i zanimljiva lica Rusije”, najavljeno je na internetskim stranicama Muzeja.

Iz Rovinja u zagrebački muzej ponovno stiže međunarodni fotografski festival “Rovinj Photodays”, čiji nagrađeni radovi postaju sastavnica Zbirke novije fotografije MUO.

Na ovogodišnji natječaj festivala pristiglo je više od 8.500 fotografija iz 35 država. Izložba dvadeset odabranih autora bila je središnja točka događanja na festivalu koji se održavao u svibnju, a u Zagrebu će s predstaviti od 27. listopada do 13. studenoga.

S približavanjem zimskih mjeseci i božićnog ugođaja MUO u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem priprema izložbu “Orašar – najljepša božićna bajka”, koja se otvara 26. studenog.

Izložba o legendarnoj baletnoj predstavi “Orašar” bit će jedno od središnjih zagrebačkih događanja tijekom “Adventa u Zagrebu”. Do 29. siječnja izložba će domaćim i inozemnim posjetiteljima dati nov, dopunjen pogled na taj izniman balet, ističući ne samo baletnu predstavu nego i temu u cjelini.

Najveći dio izložbe posvećen je muzejskoj prezentaciji baletne interpretacije priče njemačkog pisca Ernsta Theodora Amadeusa Hoffmana “Orašar i kralj miševa”, na temelju koje je nastao slavni “Ščelkunčik” Čajkovskoga, praizveden 1892. u Sankt Peterburgu.

Okosnica i najveći dio izložbe biti će povijesni pregled tog baleta na scenama hrvatskih kazališta, ponajprije zagrebačkog HNK, ali i izbor prezentacije izvedbi “Orašara” na scenama inozemnih kazališnih kuća.

Među ostalim, izložit će se kostimi iz Milanske Scale, kostimi engleske balerine Belinde Wright iz privatne kolekcije Yuresha s kojima je nastupala u Londonu i Veneciji te fundusa zagrebačkog HNK, gdje se taj balet kontinuirano izvodi od 1970.

Za sam kraj godine priprema se izložba “Matko Vekić: Slike”, jednog od istaknutijih umjetnika mlađe generacije. “Njegovo djelo svjedoči o tomu da se i slikarstvom, kao tradicionalnim medijem koji je tijekom dvadesetog stoljeća izgubio povlašteno mjesto u društvu, može suvereno raspravljati o nekim od ključnih problema današnjice, ne zapostavljajući pritom oblikovnu razinu vlastita djela”, napominje se u najavi izložbe, koja će se održati od 13. prosinca do 29. siječnja.

Komentiraj