HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

Muzej realnosti završava humanom prodajom unikatnih lutkica

Simboličnom humanitarnom prodajom unikatnih lutkica koje su bile dio eksponata “Čekajući obitelj” u utorak završava četvrto izdanje Muzeja realnosti, koje se održalo od početka prosinca u zagrebačkom Tunelu Grič.

Posjetitelji će imati priliku družiti se s UNICEF-ovim ambasadoricama dobre volje Bojanom Gregorić Vejzović, Majom Vučić i Mirnom Medaković Stepinac, te kupnjom lutkica, od 18 do 20 sati, pomoći da svako dijete u Hrvatskoj odrasta u toploj i brižnoj obitelji.

Ovogodišnje izdanje Muzeja realnosti ostvareno je kao interaktivna priča koja je, uz pomoć instalacija, virtualne stvarnosti i ‘živih’ eksponata prikazala što znači obitelj diljem svijeta, kako je ona svima važna bez obzira na mjesto rođenja i okolnosti te koliko je udomiteljstvo važno za sretno djetinjstvo djece.

Posjetitelji su mogli ‘upaliti svjetlo’ u Tunelu Grič i time podržati UNICEF-ovu kampanju “Svako dijete treba obitelj” i pomoći osigurati udomiteljsku skrb za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Krpene lutkice koje će se prodavati su unikatne i rukom šivane, a izradili su ih volonteri kao dio impresivnog eksponata u zatvorenom rukavcu Tunela Grič, kako bi predstavile djevojčice i dječake bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Sredstva od njihove prodaje, koja se održava na 72. rođendan UNICEF-a, prikupljaju se za razvoj udomiteljstva djece i podršku udomiteljskim obiteljima.

“UNICEF-ov Muzej realnosti  u Tunelu Grič povezao je više od 20 000 posjetitelja sa stvarnošću najugroženije djece iz Hrvatske i cijelog svijeta te im na taj način omogućio da svijet pogledaju kroz njihove oči, nakratko zakorače u živote djece koja čekaju obitelj i upale simbolično svjetlo u tunelu stvarnosti”, izvijestili su organizatori.

“Mnogi posjetitelji odlučili su podržati programe za djecu, priključivši se rastućoj obitelji Čuvara djetinjstva, redovnih donatora UNICEF-a, a u isto vrijeme zabilježen je i porast poziva na besplatan broj 0800 8282, na koji se javilo više od 30 potencijalnih udomitelja”, dodali su.

Ovogodišnji Muzej realnosti održava se u sklopu Adventa u Zagrebu, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, a ulaz je slobodan.

Komentiraj