Muzej plastičnih vrećica: Jednokratna plastika sve je više ‘stvar prošlosti’

Dusko Marusic/PIXSELL

Katrina Cobain (24) iz  Velike Britanije ima veliku kolekcija plastičnih vrećica i odlučila je osnovati Muzej plastičnih vrećica, za koje kaže da su “stvar prošlosti”. Prvotno je htjela osnovati Muzej plastike, no prostor je bio premalen za njen naum i ono što je htjela istaknuti. Velik broj vrećica otkriva što žele postići veliki svjetski brandovi, podsjećaju na događanja i povijest Europe, britanske kraljevske obitelji.

Dvije godine je marljivo sakupljala i tražila vrećice iz različitih modernih razdoblja. Htjela je upozoriti na problem i ekološku temu zbrinjavanja i recikliranja plastičnog otpada. Neobičnim izlošcima je htjela naglasiti i tekovine civilizacije, osobine društvene povijesti, rad dizajnera i otkriti napredovanje industrijskih procesa.

Početkom listopada na području Ujedinjenog Kraljevstva zabranjena je prodaja i ponuda plastičnih slamki, štapića za miješanje pića i štapića za uši. Jednokratna plastika se sve manje koristi i sve češće se zabranjuje zakonima i u drugim državama. Plastika se danas izbjegava i u pakiranjima, a reciklirana plastična sirovina je dobila nove namjene i oblike u raznim industrijama.

Komentiraj