MUZEJ MIMARA: Izložba “Sjećanja” Roberta Kamnatnika

FaH

Izložba “Sjećanja” dizajnera i slikara Roberta Kamnatnika, najavljena kao “putovanje kroz vrijeme u kojem se traži nešto veliko i sjajno, a ono je tu pokraj tebe”, otvara se u četvrtak u zagrebačkom Muzeju Mimara.

Robert Kamnatnik, dizajner i slikar, rodom Zagrepčanin, a danas Kanađanin, odselio se iz Zagreba sedamdesetih godina, nakon što se životno i umjetnički formirao u periodu koji je bio obilježen Novim tendencijama i, osobito na Odjelu arhitekture, izuzetnom vjerom u bauhausovske ideje koje su svojim racionalizmom trebale promijeniti svijet nabolje.

“Njegovo slikarstvo na tragu Maljeviča i Rothka traganje je za slikarski savršeno obrađenom plohom kojoj bi i mali komadić slučajne prašine mogao poremetiti sklad. Krajnji minimalizam formi nadoknađuje piktoralnošću ploha i tako stvara svoju metafizičku Odiseju”, zapisao je u predgovoru izložbe Vito Česmadžiski.

Robert Kamanatnik (1950.) pohađao je tadašnju petogodišnju Školu primijenjene umjetnosti, Odjel arhitekture. U Kanadi živi od 1977.. gdje je počeo je raditi u dizajnerskim studijima Don Wat, gdje je i dalje slikao, superrealizam, minijature, klasične pejsaže.

Grafički design studio je otvorio 1980. i kreirao brojne nagrađene korporacijske i ambalažne dizajne za vodeće kanadske kompanije. Od 2008. počeo je profesionalno slikati, ovaj put u apstraknim konceptima. Radi u miješanoj tehnici te akrilu, ulju, pastelu na platnu, papiru i panelu.

Njegova će izložba u Muzeju Mimara biti otvorena do 23. listopada.

Komentiraj