epa

Muzej kobasica želi se preseliti na zemljište konclogora

Odluka njemačkog muzeja kobasica da svoj novi dom sagradi na zemljištu koje su nacisti nekoć koristili za držanje zatvorenika u  koncentracijskom logoru Buchenwald iznenadila je javnost.

Muzej se trenutno nalazi u Holzhausenu i planira se preseliti na imanje u Muehlhausenu gdje će iskoristiti zabačenu zgradu koja je bila dio logora Buchenwald, potvrdila je Anke Pfannstiel, glasnogovornica lokalnih vlasti.

Glasnogovornik Spomen područja Buchenwald u četvrtak je bio suzdržan kad ga je agencija dpa zatražila mišljenje o ovoj najavi.

“Ne želim kategorički odbaciti tu mogućnost, no znatiželjan sam vidjeti kakvi će biti prijedlozi da se na prikladan način oda počast stradalima na toj lokaciji”, rekao je Rikola-Gunnar Luettgenau.

Zemljište u pitanju od 2008. je u vlasništvu privatnog investitora koji ga je kupio od savezne vlade. O muzeju će se raspravljati na sastanku lokalne vlade kasnije u četvrtak.

U koncentracijskom logoru Buchenwaldu je tijekom Drugog svjetskog rata ubijeno više od 56 tisuća ljudi, a u njemu, kao i u okolnim manjim logorima koji su mu pripadali – među kojima je i nekoliko desetaka kilometara udaljen Muehlhausen – bilo je pritvoreno sveukupno 280 tisuća ljudi.

Do kraja rata to je bio najveći koncentracijski kamp u Trećem Reichu, stoji na stranicama spomen područja. Buchenwald i pripadajući logori oslobođeni su u travnju 1945.

Komentiraj