Muzej Iluzija otvorio vrata u Omanu, zagrebački muzej dobio dva nova eksponata, a u prosincu se otvara UNICEF-ova izložba

Nakon Zagreba, Zadra, Ljubljane i Beča, popularni hrvatski Muzej iluzija otvoren je i u Muscatu, glavnom gradu Omana.

Prvi Muzej iluzija otvoren je u Gradu Zagrebu 2015. godine i odmah je stekao veliku popularnost. Po principu franšize muzej je 2016. godine svoja vrata otvorio i u Zadru i Ljubljani.

U srpnju 2017. godine otvorio je svoja vrata u Beču, a od sada ga možete posjetiti i u glavnom gradu Omana.

Uzbudljive i raznovrsne iluzije ovog obiteljskog muzeja prilagođene su svim uzrastima, a posjetiteljima omogućuju da shvate zašto oči vide stvari koje mozak ne razumije. Posjetitelji Muzeja iluzija tako primjerice mogu izoštriti oči tražeći 3D sličicu skrivenu u stereogramu, istražiti zakonitosti percepcije i poigrati se odnosom veličina ili se izgubiti u šarenilu svojih lica pomoću kaleidoskopa te uživati u mnoštvu drugih iluzija.

Istaknimo, kako su Zagrebačkom Muzeju Iluzija dodana su dva nova eksponata. U suradnji sa VR pole timom postavljen je trenutno jedinstveni i jedini VR stup u Hrvatskoj. Jednim pogledom kroz naočale na VR stupu posjetitelji mogu vidjeti popularni Muzej Iluzija kakvim ga još nikada do sada nisu doživjeli. Klaunovi koji izvode akrobacije ispred Obrnute sobe i zidovi puni iluzionističkih projekcija samo su dio virtualne stvarnosti koja se može doživjeti gledajući kroz VR pole.

Termalni grill također je jedan od novih eksponata na kojem možemo naučiti kako kombinacija toplog i hladnog izaziva osjećaj žarenja, a kao takav se savršeno uklopio u postav Muzeja, jer je kao i ostatak naših eksponata edukativan i interaktivan te nas potiče da sami istražimo i naučimo ponešto o tome kako naš mozak reagira na različite osjetilne podražaje.

Još jedna obavijest…

Treću godinu zaredom UNICEF otvara vrata jedinstvenog Muzeja realnosti i vodi nas u svakodnevicu najugroženije djece diljem svijeta. Muzej realnosti održat će se u Muzeju iluzija u Zagrebu, gdje će na tri dana, od 11. do 13. prosinca, iluzije poslužiti potpuno suprotnoj svrsi – otkrivanju stvarnosti.

Dosad neviđeni eksponati UNICEF-ovog Muzeja realnosti, izloženi u obliku instalacija, iskustvenih soba, holograma, optičkih iluzija i virtualne stvarnosti, povest će posjetitelje na osobno interaktivno putovanje kroz najranije djetinjstvo, otkrivajući im kako izgleda potresna stvarnost milijuna djece. Također, pružit će iskustvene odgovore na pitanja kako stvari koje ne biramo, poput mjesta rođenja, mogu odrediti životne šanse svakog djeteta, što uzrokuje razlike i postoje li načini da ih smanjimo.

Posjetitelji će moći zaigrati lutriju života i otkriti kako bi im se život odvio u drugim okolnostima, naći se oči u oči s nasiljem, pokušati uhvatiti kap pitke vode ili preživjeti invaziju na djetinjstvo. Iskusiti prirodne katastrofe, snaći se kada im uragan iznenada izmakne tlo pod nogama, čekati da s neba padne pošiljka hrane o kojoj ovisi njihov život – dio su dječjih iskustava s kojima nas ove godine suočava Muzej realnosti.

Posjetitelji Muzeja realnosti moći će saznati i što UNICEF, uz podršku građana, čini za najranjiviju djecu te se uključiti u program ‘Čuvari djetinjstva’ i podržati stvaranje boljeg, sigurnijeg i pravednijeg svijeta, za svako dijete.

Ova jedinstvena priča, započeta 2015. godine, od početka je naišla na izniman interes javnosti. Prošle je godine, uz Zagreb, Muzej imao svoja izdanja i u Zadru i Ljubljani, a sljedeće godine očekuje se i otvaranje Muzeja realnosti u Beču.

Postav Muzeja realnosti bit će moguće razgledati u Muzeju Iluzija (Ilica 72) u Zagrebu od ponedjeljka 11. do srijede 13. prosinca – na dan otvorenja u ponedjeljak radno vrijeme Muzeja bit će od 12 do 22 sata, dok će preostale dane vrata Muzeja biti otvorena od 09 do 22 sata.

Ulaz će biti slobodan za sve posjetitelje.

Zagrebački Muzej Iluzija otkriva kako tokom prosinca posjetitelje očekuju svakodnevni posjeti Djeda Mraza, iluzionist i čarobni trikovi koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Mozgaonica je za vas pripremila puno radionica za djecu i odrasle, a kućica s didaktičkim igračkama, mozgalicama i slagalicama vas čeka na Zrinjevcu.

www.museumofillusions.com

Komentiraj