Muzej iluzija otvoren i u glavnom gradu Austrije

Museum der Illusionen Wien

Muzej iluzija otvoren je u Gradu Zagrebu 2015. godine i odmah je stekao veliku popularnost. Po principu franšize muzej je 2016. svoja vrata otvorio u gradovima Zadru i Ljubljani, a od sad ga se može posjetiti i u glavnom gradu Austrije.

Uzbudljive i raznovrsne iluzije ovog obiteljskog muzeja prilagođenog svim, uzrastima posjetiteljima omogućuju da shvate zašto oči vide stvari koje ‘mozak ne razumije’.

Posjetitelji, primjerice, mogu izoštriti oči tražeći 3D sličicu skrivenu u stereogramu, istražiti zakonitosti percepcije i poigrati se odnosom veličina ili se izgubiti u šarenilu svojih lica pomoću kaledioskopa te uživati u mnoštvu drugih iluzija. U želji da posjetitelje i dalje zabavljaju i ‘naprežu njihove moždane vijuge’, Muzej iluzija pripremio je različite mozgalice i nove vizualne, osjetilne i edukativne varke i za posjetitelje u glavnom austrijskom gradu.

Tako je u bečkoj filijali muzeja postavljen i prvi ‘vrtložni tunel’ za koji je potrebno imati uistinu dobar želudac.

“Osoba koja uđe u tunel stoji na platformi dok se cijev tunela oko nje vrti. To zvuči dosta nespektakularno, ali ravnoteža je narušena već za nekoliko sekundi i čovjeku se čini da će prevrnuti u stranu“, kazala je vlasnica bečke franšize i direktorica muzeja, Lana Rozic.

Komentiraj