Muzej iluzija

Muzej iluzija na tri dana postao Muzej realnosti

Zagrebački Muzej iluzija u ponedjeljak je pretvoren u Muzej realnosti, koji treću godinu zaredom u organizaciji UNICEF-a, uz interakciju s posjetiteljima, progovara o najugroženijoj djeci diljem svijeta.

Ovogodišnji Muzej realnosti pod naslovom “Darovi za cijeli život”, donosi interaktivnu priču o tome kako su zdravlje, hrana, obrazovanje, obitelj i sigurnost najvredniji darovi koje moramo osigurati svakom djetetu, bez obzira na mjesto i okolnosti u kojima se ono igrom sudbine našlo.

Muzej su otvorili predstojnica Ureda UNICEF-a u Zagrebu Valentina Otmačić,  UNICEF-ova ambasadorica dobre volje Bojana Gregorić Vejzović i plavi Djedica Goran Navojec.

Uz pomoć instalacija, iskustvenih soba, holograma, optičkih iluzija i virtualne stvarnosti Muzej će do 13. prosinca funkcionirati kao svojevrsno interaktivno putovanje kroz najranije djetinjstvo i potresnu svakodnevicu milijuna ugrožene djece diljem svijeta.

Izložba će pružiti iskustvene odgovore na pitanja kako stvari koje ne biramo, poput mjesta rođenja, mogu odrediti životne šanse svakog djeteta, što uzrokuje razlike i postoje li načini da smanjimo situaciju u kojoj, zbog nejednakosti, siromaštva, prirodnih katastrofa i ratnih zbivanja, pati najranjivija skupina društva – djeca.

Za posjetitelje je priređena i lutrija života, jedinstveni “stroj za upoznavanje” na trenutak će suočiti njihov životni put s putem jednog djeteta s daleke adrese, moći će otškrinuti vrata sobe koja vode u dva paralelna dječja svijeta, onaj zaposlenih roditelja i onaj u kojemu obitelj prima socijalnu pomoć.

Imat će priliku i dijelom vidjeti kako je to kada se dogodi “invazija na djetinjstvo”, izgubi tlo pod nogama i iskusi kako dugotrajni sukobi i nasilje odraslih utječu na najmlađe.

Uz pomoć VR filma “The Food Drop” ući će u svakodnevicu malog izbjeglice iz Južnog Sudana čiji život ovisi o dostavi hrane zrakoplovom, jednog od oko 155 milijuna djece u svijetu koji zaostaju u razvoju zbog slabe prehrane, nezdravog okruženja i bolesti.

Također, moći će se uspeti “stepenicama života”, vidjeti što je potrebno da se dijete uspne njima i koji su to temelji koje svako dijete treba dobiti, da bi se te stepenice izgradile?”. Uspon nije lak, ali je osjećaj na vrhu nešto posebno.

Posjetitelji će imati priliku osjetiti prirodne katastrofe, snaći se kada im uragan iznenada izmakne tlo pod nogama, čekati da s neba padne pošiljka hrane o kojoj ovisi njihov život – sve su to stvarna iskustva djece u raznim krajevima svijeta.

Predstavit će se i aktivnosti UNICEF-a najranjiviju skupinu stanovništva, a kroz program “Čuvari djetinjstva” i sami će posjetitelji moći poduprijeti stvaranje boljeg, sigurnijeg i pravednijeg svijeta za svako dijete.

Ulaz u Muzej realnosti je besplatan, a adresa je Ilica 72. Na dan otvorenja radi od 12 do 22 sata, a preostale dane od 9 do 22 sata.

Komentiraj