Muzej grada Zagreba: Deset godina projekta Zagrebački kvartovi

Muzej grada Zagreba obilježava u utorak, 26. svibnja, točno deset godina otkad je, u suradnji s muzejem novozagrebačkog naselja Trnsko – prvim kvartovskim muzejem u Hrvatskoj, otvorio prvu izložbu iz projekta Zagrebački kvartovi, Pola stoljeća Trnskog – priča jedne generacije.

U okviru projekta Zagrebački kvartovi Muzeja grada Zagreba proteklih je deset godina ostvaren niz uličnih, tematskih i studijskih izložbi, kojima su nakog Trnskog, obrađeni Dubrava, Maksimir, Trešnjevka i Trnje.

“Sve izložbe pobudile su sjajne reakcije i interes javnosti te veliku posjećenost, a bogato opremljene publikacije postale su neizostavni dio kućnih biblioteka svih pravih zaljubljenika u zagrebačke kvartove i naš grad”, ističu iz Muzeja, najavljujući  novo izdanje projekta Zagrebački kvartovi – knjigu o Trešnjevci.

Muzej grada Zagreba djelovao je i u doba izolacije, u potresu nije znatnije oštećen, te je ponovno otvoren prije tjedan dana za javnost.

Tim je povodom pripremljena prigodna izložbena instalacija “Muzejski život u doba pandemije i potresa“, kojom se posjetitelji mogu upoznati s djelovanjem muzeja u to vrijeme putem fotografija i dokumentacije.

Kao središnji eksponat uzeti su novopronađeni ulomci nadgrobne ploče zagrebačkog biskupa Luke Baratina, artefakt čiji su poznati dijelovi na svjetlo dana dospjeli u obnovi katedrale nakon potresa 1880. godine.

Punih 140 godina nakon, Zagreb je zadesio novi razoran potres, a na poziv Prvostolnog kaptola zagrebačkog arheološki tim Muzeja grada Zagreba bio je uključen u sanacijske radove na iznova stradaloj katedrali, što je rezultiralo pronalaskom još četiri ulomka te nadgrobne ploče.

Autor idejne koncepcije izložbene instalacije: Boris Mašić, muzejski savjetnik.

Komentiraj