Muslimani u Parizu traže uklanjanje postera za film “Borat 2” jer vrijeđa islam

Komedija „Borat 2“ veliki je hit, prema početnoj gledanosti radi se o drugom najgledanijem filmu na streaming platformama ove godine, odmah nakon filma „Hamilton“. Međutim, u Francuskoj je film izazvao kontroverze zbog postera. Naime, u Parizu su, u sklopu reklamne kampanje, autobusi oblijepljeni posterom za film „Borat 2“ na kojem Sacha Baron Cohen leži polugol, a na ruci nosi prsten s ugraviranom riječi Allah.  To je na društvenim mrežama izazvalo reakcije brojnih francuskih muslimana koji kritiziraju vlasti da na taj način provociraju i vrijeđaju Islam.

S obzirom da su vozači gradskih autobusa u Parizu pretežno muslimani, tako su se i oni uključili u ovu kampanju, tražeći da se posteri uklone s autobusa. Na društvenim mrežama širi se video u kojem jedan vozač tvrdi kako će oni sami poskidati postere. Odgovor iz RATP-a, najveće gradske autobusne kompanije, glasi „Ni pod kojim uvjetima nećemo ukloniti ovu kampanju s naše autobusne mreže“. Prema medijskim napisima, RATP na taj način slijedi politiku predsjednika Macrona i njegove vlade da se odupre zahtjevima za cenzurom koji dolaze od muslimanskih fundamentalista. RATP je ujedno odbacio tvrdnje koje su se pojavile na društvenim mrežama kako su neki autobusi s tim posterom tijekom proteklog vikenda bili kamenovani.

Ipak, manji gradski autobusni operater TICE, koji vozi onim djelovima Pariza s pretežitim muslimanskim stanovništvom, uklonio je postere sa svojih autobusa. Glasnogovornik te kompanije rekao je kako posteri nisu uklonjeni zbog pritiska dijela javnosti već zato što je uprava zaključila kako takva vrsta humora nije primjerena.

Komentiraj