EPA

Muslimani u Njemačkoj uzvraćaju desničarskoj stranci

Vlada kancelarke Angele Merkel u ponedjeljak odbila je uključiti se u raspravu u Njemačkoj pošto su muslimanski čelnici tvrdnje ksenofobne stranke Alternativa za Njemačku (AfD) da islam prijeti državi usporedili sa stavovima iz Hitlerova doba.

Potaknut uspjehom na trima ključnim državnim izborima prošli mjesec, AfD je pozvao tijekom vikenda na zabranu minareta i burki u zemlji, upozoravajući da Njemačkoj prijeti islamizacija.

No u intervjuu za državnu televiziju NDR, predsjednik Središnjeg muslimanskog vijeća Aiman Mazyek rekao je da “prvi put poslije Hitlerove Njemačke postoji stranka koja ponovno nastoji diskreditirati cjelokupnu vjersku zajednicu i prijetiti njezinoj egzistenciji”.

Glasnogovornik Steffen Seibert rekao je da je kancelarka Angela Merkel opetovano naglasila da je “jasno da je islam nedvojbeno postao dio Njemačke”.

Seibert je na vladinu briefingu rekao da državni ustav jamči slobodu vjeroispovijesti. “To se još primjenjuje”, rekao je.

Istodobno, članovi Merkelinenih konzervativnih Kršćanskih demokrata (CDU) i njihovih bavarskih saveznika Kršćansko-socijalna unija (CSU)  ujedinili su se u napadu vodećih političkih stranaka na AfD.

“AfD postaje sve radikalnija”, rekao je za dnevni list glasnogovornik parlamentarne skupine CDU-CSU-a za crkve i za vjerske zajednice.

Komentiraj