Muskov ‘Neuralink’ dobio odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove za testiranje čipova na ljudima

Tvrtka za čipove koji se ugrađuju u mozak ‘Neuralink’ Elona Muska kaže da je dobila odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) za provođenje svojih prvih testova na ljudima. Neuralink želi pomoći vratiti ljudima vid i mobilnost povezivanjem mozga s ​​računalima. Kažu da nemaju neposredne planove za početak regrutiranja sudionika. Prethodne Muskove ambicije  da započne testove nisu uspjele. Raniji zahtjev Neuralinka da dobije odobrenje FDA-e odbijen je iz sigurnosnih razloga.

Što je Neuralink?

Neuralink se nada da će koristiti svoje mikročipove za liječenje stanja kao što su paraliza i sljepoća, te pomoći određenim osobama s invaliditetom da koriste računala i mobilnu tehnologiju. Čipovi, koji su testirani na majmunima, dizajnirani su za tumačenje signala proizvedenih u mozgu i prijenos informacija uređajima putem Bluetootha.

Musk je također ranije sugerirao da bi predložena tehnologija mogla pomoći u ublažavanju zabrinutosti zbog toga što je umjetna inteligencija istisnula ljude.

Objavljujući vijest od četvrtka na Twitteru, Neuralink je govorio o “prvom važnom koraku koji će jednog dana omogućiti našoj tehnologiji da pomogne mnogim ljudima”. Odobrenje je “rezultat nevjerojatnog rada Neuralink tima u bliskoj suradnji s FDA”, rečeno je.

Tvrtka je obećala više informacija “uskoro” o planovima za prijavu sudionika ispitivanja. Njegova web stranica obećava da su “sigurnost, pristupačnost i pouzdanost” prioriteti tijekom procesa inženjeringa.

Stručnjaci su upozorili da će Neuralinkovi moždani implantati zahtijevati opsežna testiranja kako bi se prevladali tehnički i etički izazovi ako žele postati široko dostupni.

Tvrtka, koju je 2016. godine suosnovač bio  Musk, opetovano je precijenila brzinu kojom može izvršiti svoje planove. Početni cilj bio je započeti usađivanje čipova u ljudske mozgove 2020. godine, kako bi se ispoštovalo obećanje dato godinu dana prije. Kasnije je obećano da će započeti 2022. Posao je doživio još jedan neuspjeh u prosincu prošle godine, nakon što je navodno bio pod istragom zbog navodnog kršenja dobrobiti životinja u svom radu. Ranije je Neuralink odbacio slične tvrdnje.

Objava o odobrenju FDA za testove na ljudima slijedi nakon nedavnih vijesti o sličnom otkriću švicarskih istraživača koje uključuje moždane implantate.

Paralizirani čovjek iz Nizozemske mogao je hodati jednostavno razmišljajući o tome, zahvaljujući sustavu implantata koji bežično prenosi njegove misli do njegovih nogu i stopala, piše BBC.

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner