Muškat Dolce vinarije Capo rapsodijom okusa utjelovljuje čisti istarski hedonizam

Vinarija Capo iz Fernetića, nedaleko od Brtonigle, sa svojim je vinom Dolce, desertnim muškatom zlatnim, postala poznata i izvan granica Hrvatske, a u hrvatskim restoranima tražena su i druga njihova vina, poput Malvazije istarske i crnog vina Taurus

Želite li na nepcu doživjeti okus srca Istre, Malvazija istarska vinarije Capo iz Fernetića oduševit će vas na prvu. Vino koje je nadaleko proslavilo Istru i pozicioniralo je među najuspješnije europske vinske regije, u vinariji Capo upravo je onakvo kakva Malvazija mora biti. Prvo što ćete primijetiti je slamnatožuta živa boja sa zelenkastim odsjajem i ugodne gustoće, a potom će vas očararati intenzivan, ali čist miris koji u sebi krije kompleksne arome cvijeta bagrema i svježe zelene jabuke uz dodatak žutog cvijeća pa ostavlja blagu notu herbalnosti na nosu. Vino je suho, djelomično toplo, mekano, svježe i ugodne mineralnosti, a uravnoteženo i harmonično. U okusu se ponavljaju aromatske komponente s dugačkim retronazalnim plemenito gorkim završetkom tipične Malvazije.

Uz Malvaziju Istarsku, ova vinarija ponosi se i svojim Sauvignonom Sagittariusom, Chardonnayom Librom i Pinotom Sivim. Ali ono čime će vas posve razoružati je Muškat Žuti to jest desertno vino koje intrigira i svojim originalnim imenom – Dolce. Upravo je vino Dolce na prošlogodišnjoj Vinistri bilo jedno od najbolje ocijenjenih vina te je osvojilo Veliku zlatnu medalju.

Glavni enolog vinarije Capo Elvis Visintin ističe da su inovativnim rješenjima proizveli nagrađivana vina koja su dospjela na vinske karte vrhunskih restorana. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Glavni enolog vinarije Capo Elvis Visintin kaže da su upravo zahvaljujući tom vinu uvršteni na vinske karte prestižnih hrvatskih restorana i postali poznati i izvan granica Hrvatske.

Agrumi, egzotično voće, ružine latice i cvijet bagrema, koji se nalaze u esenciji mirisa ovog fantastičnog vina, stvaraju rapsodiju okusa i harmoničnu igra svježine i topline, slatkoće i mineralnosti.

Zbog kompleksnog načina proizvodnje u prodaji je mala količina vina Dolce jer se od 1300 kilograma grožđa dobije oko 325 litara vina, koje prodaju u buteljama od 0,375 litara. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

“Ovaj muškat je hedonistička doza lijeka zvanog Istra, uzeta oralno. On utjelovljuje istarsku filozofiju života, samu bit Istre”. No, zbog kompleksnog načina proizvodnje u prodaji je mala količina ovog vina jer od nekih 1300 kilograma grožđa dobili smo oko 325 litara vina koje prodajemo u buteljama od 0,375 litara. Sama proizvodnja bi se možda mogla usporediti s ledenim berbama u Slavoniji, a kako u Istri na sreću nemamo klimatske uvjete za ledenu berbu, malo smo pogledali kako to rade Talijani te smo odlučili napraviti jedno drugačije vino i to se pokazalo kao puni pogodak.”, otkriva Elvis Visintin.

Na tamnoj strani njihove vinske liste nalazi se Cabernet Franc Aries, ali najveći osvajač srca ipak je crno vino Taurus, cuvée Cabernet Sauvignona, Cabernet Franca i Merlota. Njegovim mirisom dominiraju voćne arome bobičastog voća i suhih šljiva, a sve je zaokruženo začinskim aromama trave i sijena te naznakama čokolade. Svojom opojnošću podsjeća na strastveni cjelov koji nikad nećete zaboraviti.

Komentiraj