Musk: “Ako mi UN objasni kako moje bogatstvo može riješiti glad u svijetu, prodat ću dionice Tesle”

Izvršni direktor Tesle Elon Musk kaže da će prodati sve dionice Tesle odmah i riješiti glad u svijetu ako mu iz Svjetskog programa za hranu (WFP) Ujedinjenih naroda objasne kako se to može sa šest milijardi dolara.

Naime, prošlog je ponedjeljka objavljeno da je tržišna vrijednost Tesle prešla tisuću milijardi dolara. Musk, prema podacima Bloomberga, ima neto vrijednost od gotovo 289 milijardii dolara. Na tu je informaciju reagirao direktor Svjetskog programa za hranu (WFP) Ujedinjenih naroda David Beasley, koji je pozvao Muska na donaciju od tek dva posto njegovog bogatstva, odnosno šest milijardi dolara.

Također, Musk, koji je odgovorio Beasleyu da je UN-ov Svjetski program za hranu u 2020. skupio 8.4 milijarde dolara, pita se kako taj iznos nije uspio riješitit pitanje gladi u svijetu, a njegovih bi šest milijardi moglo?

Musk je nekoliko minuta kasnije opet tvitao i rekao da UN-ovo objašnjenje, odnosno financijski plan, mora biti transparentan kako bi javnost vidjela točno gdje je i kako novac potrošen.

Sve je više gladnih

Podsjećamo, proteklog je tjedna objavljeno da se neto vrijednost američkih milijardera gotovo udvostručila od početka pandemije koronavirusa te je u listopadu je iznosila 5,04 bilijuna dolara.

Beasley je objasnio da ‘savršena oluja’ nekoliko kriza, kao što su klimatske promjene i pandemije koronavirusa, znači da mnoge nacije ‘kucaju na vrata gladi’.

WFP je u ponedjeljak objavio da se 22,8 milijuna Afganistanaca u zemlji s 39 milijuna stanovnika suočava s akutno prehrambenom nesigurnosti i “ide prema gladi”, što je veliki porast u usporedbi s 14 milijuna samo dva mjeseca ranije.

“Ne znam kako spriječiti umiranje milijuna ljudi, pogotovo djece, uz nedostatak financiranja i kolabirajuću ekonomiju”, rekao je Beasley u ponedjeljak. Nakon talibanskog preuzimanja vlasti u kolovozu, zapadne su zemlje i donatori zamrznuli milijarde dolara pomoći Afganistanu, čija ekonomija ovisi o stranoj pomoći. No, situacija s nedostatkom hrane bila je loša u Afganistanu i prije talibanskog preuzimanja vlasti.

Samo dva posto bogatstva Elona Muska riješilo bi problem gladi u svijetu, tvrdi direktor Svjetskog programa za hranu

Komentiraj