Musić Milanović: “Tek ćemo sljedeće godine vidjeti koliko je lockdown utjecao na mlade”

Povodom svjetskog dana debljine prva dama Hrvatske i voditeljica istraživanja za Hrvatsku  Sanja Musić Milanović predstavila je rezultate istraživanja o praćenju debljine kod djece u Hrvatskoj.

U rezultatima istraživanja, kaže Musić Milanović, iznenadilo ju je dosta toga. ”Možda me najviše iznenadio taj jedan značajan porast ovog problema u djevojčica. Djevojčice su jednostavno deblje nego što su bile prije nekoliko godina. 2015. na 2016. godinu kad smo proveli početnu točku s kojom možemo uspoređivati, bilo je dva posto manje djevojčica nego danas s ovim problemom što na prvu nije tako strašno, međutim mediteranska ili jadranska regija ima čak šest posto više djevojčica s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom nego 2015. godine što je jedan veliki porast i značajan porast. Druga stvar koja me iznenadila su životne navike koje su se promijenile. Zašto osam ili devet posto djece, više nego 2015. godine ne doručkuje svakodnevno”, pita se Milanović.

Posljedice koronavirusa i lockdowna

“Iza nas je godina u kojoj je bio lockdown i nastava na daljinu i još više sjedilačkog načina života.”

Milanović kaže da ju zaista brine što će biti na sljedećim rezultatima istraživanja.

”Mi ćemo sljedeće istraživanje raditi sljedeće godine i tad ćemo stvarno vidjeti kako ovaj lockdown utjecao. Svi preliminarni rezultati na malim uzorcima, ovo je ipak jedan ozbiljan reprezentativan uzorak, ukazuju da je debljina u porastu. Naravno, manje se kretalo i vrlo vjerojatno se puno više jelo i sjedilo jer sjedilački način života na neki način vuče za sobom grickalice i nešto što usput pojedete i popijete, a da toga niste ni svjesni. Nažalost, bojim se da jedan lijepi rezultat, koliko god je 35 posto djece u dobi od 8-9 godina zabrinjavajući, mi smo sretni jer smo zaustavili porast što je sve što od nas traži Svjetska zdravstvena organizacija, u pravilu uvijek traži smanjite, a debljina je takvo ozbiljno stanje i toliko joj je teško očito stati na kraj da su zadovoljni s tim da zaustavimo s čim smo i uspjeli”, rekla je Musić Milanović u razgovoru za RTL Danas.

 

 

Komentiraj