MURGANIĆ “Zastupnici će na kraju odlučiti kako će zakon izgledati”

Dubravka Petric/PIXSELL

Ministrica demografije Nada Murganić u utorak je u Saboru, uoči predstavljanja prijedloga Zakona o udomiteljstvu, komentirala navedeni zakon, koji je izazvao negodovanje HDZ-ovih koalicijskih partnera HNS-a, koji su već pripremili amandmane na Zakon vezano uz pitanje udomitelja i istospolnih parova.

“Ja amandmane HNS-a nisam vidjela, mi smo razgovarali o zakonu kada je bio povučen s dnevnog reda Odbora, rečeno mi je da je to radi konzultacija. O amandmanu se isto može raspravljati. Zastupnici će na kraju odlučiti kako će zakon izgledati”, rekla je Murganić novinarima.

HNS-u je sporno jer ‘Zakon isključuje registrirane istospolne partnere”, jer se, navode, krši članak 14. Ustava. “HNS i SDP imali su prilike puno ranije od nas donijeti i Zakon o udomiteljstvu i Obiteljski zakon da ozibljno mislili. 2015. su donosili Obiteljski zakon, tada je stav vladajućih bio ta mogućnost posvajanja djece istospolnim parovima ne bi bila na neki način na dobrobit djece, a Zakon o životnom partnerstvu su donijeli godinu dana ranije. Tadašnji ministar Bauk je mogao tada svojoj većinskoj vladajućoj koaliciji mogao staviti zaključak koji je predložio nama u prvom čitanju. Isto tako se Most zalaže za dobrobit djece – iako znaju da je Zakon dobar, ne žele ga podržati jer ne žele podržati HDZ. Razgovaramo li o podrščci HDZ-u ili Zakonu”, poručila je ministrica.

Plenković: “Poboljšavamo cjelokupni koncept udomiteljstva”

Zakon o udoniteljstvu krako je komentirao i premijer Andrej Plenković, koji je novinarima na ulasku u Sabor poručio kako će ‘sve biti dobro’.

“Razgovarat ćemo, ne vidim ništa problematično, stojimo iza onog što je Vlada odlučila. Ono što je Vlada napravila, smatramo dobrim, primjerenim, poboljšavamo cjelokupni koncept udomiteljstva. Mi oko toga stojimo, a uvijek smo za razgovor. Svatko ima svoje mišljenje, to je demokracija. Bit će sve dobro”, kazao je kratko Plenković.

HNS priredio amandmane

Zakon o udomiteljstvu, podsjetimo, navodi da istospolni partneri ne mogu biti udomitelji. “Vlada je uputila prijedlog iza kojeg stoji, hoće li biti još rasprave među članicama parlamentarne većine, eventualnih amandmana u Saboru vidjet ćemo. Mi kao Vlada stojimo iza prijedloga kojeg smo poslali u dva čitanja”, rekao je Plenković.

Prema pisanju medija, HNS je već priredio dva amandmana na Zakon – traže da se u zakon dodaju životni ili neformalni životni partneri. Smatraju da im se ograničava udomiteljstvo samo na temelju spolne orijentacije.

Komentiraj