Marko Jurinec/PIXSELL

MUP: Završen Tranzitni prihvatni centar u Tovarniku

Ministarstvo unutarnjih poslova završilo je s izgradnjom i opremanjem Tranzitnog prihvatnog centra u Tovarniku za što je utrošeno je nešto više od 27 milijuna kuna, od čega je većina, odnosno 21,7 milijuna kuna  isplaćena iz sredstava Schengenskog instrumenta, dok je iz državnog proračuna plaćen PDV.

Svi radovi su završeni 16. lipnja, nakon čega je prostor uređen namještajem i opremom, objavio je MUP na svojim internetskim stranicama. Kompleks, koji je izgrađen na parceli od 15.584 metara četvornih, čine glavna  građevina, prizemlje i kat.

Dio za prihvat i smještaj državljana trećih država površine je 1175 metara četvornih, a čine ga prostorije za prihvat i dnevne aktivnosti u prizemlju. Na katu se nalaze 14 četverokrevetnih soba, dvije obiteljske trokrevetne sobe te prostorije za igru djece i knjižnica.

Predviđeni poslovi Tranzitnog prihvatnog centra za strance su provođenje ograničenja slobode kretanja stranaca koji su zatečeni u nezakonitom prelasku vanjske granice Europske unije do njihovog preseljenja u Prihvatni centar za strance ili udaljenja temeljem readmisijskog ugovora.

Također, organizira i obavlja preprate radi prisilnih udaljenja  temeljem readmisijskog ugovora u treću susjednu državu te sudjeluje u postupku utvrđivanja identiteta smještenih stranaca.

U Centru se ujedno vodi briga o zdravstvenoj i psihosocijalnoj skrbi za smještene strance, obavljaju se poslovi osiguranja Centra i smještenih stranaca te poduzimaju mjere i radnje u svrhu poboljšavanja uvjeta boravka u Centru. Osim toga, Centar pruža stručnu pomoć policijskim upravama i postajama kod složenijih slučajeva i prisilnog udaljenja.

Komentiraj