MUP upozorava na sve češće prevare na Internetu

Ministarstvo unutarnjih poslova u petak je izdalo upozorenje građanima nakon što je policija u posljednje vrijeme zaprimila sve više prijava građana koji su dobili sumnjive elektroničke poruke na svoje mailove.

“Građani su na svoje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke elektroničke pošte u kojim ih nepoznate osobe ucjenjuju navodeći kako su na njihova računala ili mobilne telefone instalirali zloćudne računalne programe (malware) putem kojih su ostvarili pristup njihovim osobnim podacima te ih traže iznos od 1500 EUR u bitcoinima (BTC) kako navedene podatke ne bi javno objavili.”, izvijestila je policija te zamolila građane da na takve poruke ne odgovaraju i da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti.

iz MUP-a savjetuju građanima da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke i ne upisuju ih sa sumnjivim internetskim stranicama, a ako to i učine potrebno je što prije promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun. U slučaju da iste lozinku koriste i za druge korisničke račune i internetske usluge, potrebno je odmah promijeniti i te lozinke.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara te savjete kako se zaštiti, možete pronaći na internetskim stranicama policije i na YouTube kanalu MUP-a .

Komentiraj