epa

MUP: U Hrvatsku do sada ušlo više od 155 tisuća migranata

U Hrvatsku je od ponoći do nedjelje u 12 sati ušlo 2906 migranta, dok je od početka izbjegličke i migrantske krize, 16. rujna,  na područje Republike Hrvatske ušlo ukupno 155.726 migranata, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova RH. Troškovi njihova zbrinjavanja iznose oko 40 milijuna kuna.

U Privremenom prihvatnom centru u Opatovcu trenutačno se nalaze 3562 osobe. I dalje se očekuje priljev migranata s područja Republike Srbije, navode iz MUP-a.

U centru U Opatovcu noćas je došlo do manjeg incidenta i sukoba među izbjeglicama koje u taj centar još uvijek pristižu u velikom broju.

‘To su sve manji incidenti koji se brzo rješavaju, a u masi ljudi različite nacionalnosti, prije svega Afganistanci ukoliko žele prostor u šatoru prvi su spremni izbaciti nekoga van i to policija odmah to sredi, već smo navikli,” komentirao je novinarima potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Predsjednica Grabar Kitarović posjetila centar u Opatovcu

Prihvatni centar  u Opatovcu posjetila je danas i predsjednica  Republike Kolinda Grabar Kitarović ,  a u izjavi novinarima istaknula je kako je problem migranata i izbjeglica dugoročni problem koji će se morati rješavati na razini EU te da Hrvatska ne može biti zemlja prihvata.  Susrela se i s nekima od migranata i izbjeglica, s volonterima koji pomažu u prihvatnom centru kao i s potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem s kojim je razgovarala o stanju u Opatovcu

Grabar Kitarović ocijenila je kako postoji mogućnost da će se tijekom zime izbjeglički val smanjiti, no naglasila je da je izbjeglički val dugoročni problem. Predsjednica Republike također je rekla  da Hrvatska ne može biti zemlja prihvata te kako  je činjenica da svi migranti idu u Mađarsku koja ih još uvijek prima. Izrazila je međutim bojazan što će se dogoditi ukoliko Austrija i Njemačka obustave prijam izbjeglica i migranata.

“Kako ćemo onda reagirati i suočavati se s ljudima koji će se tada osjećati sigurno frustrirano i nezadovoljno. Apeliram na sve da razmišljamo dugoročno”, dodala je rekavši se kako se problem izbjeglica koje dolaze u Europu mora rješavati na razini EU.

Komentiraj