Ministarstvo unutarnjih poslova u srijedu je objavilo priopćenje za javnost, u kojem su objavili detalja oko slučaja 17-godišnjaka iz Varaždina.

“Vezano uz brojne medijske napise o postupanju policijskih službenika Policijske postaje Varaždin prema 17-godišnjem maloljetniku obavještavamo da su u cijelosti razjašnjenje sve okolnosti događaja, a posebice sve okolnosti koje su prethodile policijskom postupanju prema njemu”, navodi MUP u priopćenju.

Dodaju kako je provedeno kriminalističko istraživanje, kojim je utvrđeno kako je maloljetnik prije tri dana, prilikom izlaska iz noćnog kluba, ‘sudjelovao u narušavanju javnog reda i mira time što je vikao i vrijeđao goste noćnog kluba, da bi u jednom trenutku i fizički nasrnuo na 22-godišnjaka’. UP dalje navodi kako je 17-godišnjak letvom napao trojicu mladića od 20, 22 i 23 godine te pokušao pobjeći. Nakon što ga je 22-godišnjak sustigao, srušio ga je na tlo, a 23-godišnjak ga je udario po licu.

Najavljeno je i kako će policija podnijeti optužne prijedloge zbog narušavanja javnog reda i mia protiv trojice osumnjičenih mladića (17, 22 i 23 godine).

MUP je istaknuo i kako je temeljem članka 154. Pravilnika o načinu policijskog postupanja glavni ravnatelj policije Nikola Milina oformio stručni tim Ministarstva unutarnjih poslova koji se uključio u prikupljanje svih obavijestiti o uporabi sredstava prisile prema 17-godišnjaku.

“Izvršenim uvidom u snimku video nadzora potvrđeno je da su sredstva prisile upotrijebljena opravdano i zakonito budući se maloljetnik nasilnički ponašao, prijetila je opasnost od samoozljeđivanja i ozljeđivanja policijskih službenika, a na upozorenja i zapovijedi da se smiri maloljetnik se oglušio. Pored ostalog, uvidom u službenu dokumentaciju utvrđeno je kako su nakon uporabe tjelesne snage i sredstva za vezivanje, 17-godišnjak i njegova majka izjavili da nemaju primjedbi na postupak uporabe sredstava prisile od strane policijskih službenika, a što su vlastoručno upisali i potpisali”, navodi se u priopćenju.

Stručni tim Ministarstva unutarnjih poslova utvrdio je da su policijski službenici sredstva prisile uporabili zakonito i opravdano te nisu utvrđene nepravilnosti u njihovom postupanju.

Komentiraj