MUP podsjetio da osobne iskaznice istekle tijekom epidemije i dalje vrijede, najavljena promjena iskaznica

 

Ministarstvo unutarnjih poslova u srijedu je podsjetilo građane da osobne iskaznice koje su istekle nakon proglašenja epidemije koronavirusa i dalje vrijede.

S ciljem smanjenja fizičkih kontakata te zaštite građana i službenika koji provode upravne postupke u policijskim upravama i policijskim postajama, Sabor je 7. travnja izmijenio Zakon o osobnoj iskaznici. Osobnim iskaznicama isteklima za vrijeme epidemije u Republici Hrvatskoj produžen je rok važenja, i to na najduže 30 dana nakon dana proglašenja prestanka epidemije.

Kako prestanak epidemije u Republici Hrvatskoj još uvijek nije proglašen, MUP podsjeća građane, ali i sve institucije i pravne osobe koje traže uvid u javne isprave građana, da su osobne iskaznice koje su istekle nakon proglašenja epidemije 11. ožujka 2020. godine i dalje važeće.

Inače, Vlada je danas u proceduru uputila nacrt prijedloga izmjena Zakona o osobnoj iskaznici koji će se primjenjivati od kolovoza iduće godine, sukladno uredbi Europskog parlamenta o jačanju sigurnosti građana Unije.

Osobne iskaznice nakon stupanja zakona na snagu na posebnom čipu će sadržavati biometrijske identifikatore: prikaz lica i dva otiska prstiju u interoperabilnim digitalnim formatima.

Izmjenama i dopunama zakona izmijenjena je i dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica koje se izdaju bez roka važenja, dakle trajno, tako da je dobna granica s navršenih 65 podignuta na 70 godina. Za građane s navršenih 70 godina osobna iskaznica će se izdavati s rokom važenja od pet godina, kao i do sada.

Izgled osobne iskaznice mijenja se s odredbama Uredbe tako da će ona na prednjoj strani sadržavati dvoslovnu oznaku Republike Hrvatske otisnutu u negativu, u plavom pravokutniku, okruženu s 12 žutih zvjezdica koje simboliziraju EU.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božiović objasnio je da bi se ovim promjenama omogućilo korištenje elektroničke osobne iskaznice i na mobitelima, ne samo na osobnim računalima. “Daje se mogućnost građanima da mogu pristupati elektroničkim uslugama te pravovaljano elektronički potpisivati dokumente korištenjem mobitela ili tableta”, rekao je.

Prema nekim najavama, zakon bi na snagu mogao stupiti 2. kolovoza sljedeće godine.

Komentiraj