MUP plakatima upozorava na važnost prijave nestanka putnih isprava

Na graničnim prijelazima postavljeni su plakati kampanje Interpola #DontRiskIt, koji upozoravaju na važnost putnih isprava te nužnost prijavljivanja gubitka/krađe kao i ponovnog pronalaska.

Toj međunarodnoj kampanji Interpola MUP se priključio u prosincu prošle godine. Cilj kampanje jest osvijestiti građane o važnosti putnih isprava te nužnost prijavljivanja gubitka/krađe, kao i ponovnog pronalaska, kako bi se zaštitili od moguće zlouporabe istih.

“Kampanja #DontRiskIt je sastavni dio INTERPOL-ovog dvogodišnjeg projekta IDEA. Hrvatska je pred Glavnim tajništvom INTERPOL-a, kao i prilikom prezentacije o tijeku provođenja projekta na sastanku pred Europskom komisijom u siječnju ove godine pohvaljena kao vodeća zemlja u provođenju kampanje #DontRiskIt.

Ministarstvo unutarnjih poslova RH na tom planu nastavlja s daljnjim aktivnostima – s obzirom da je skijaška sezona još uvijek u punom jeku, na frekventnijim graničnim prijelazima postavljeni su promotivni plakati koji služe edukaciji putnika o mogućim neželjenim situacijama do kojih ih može dovesti neprijavljivanje gubitka putnih isprava.

Plakati kampanje #DontRiskIt na hrvatskom i engleskom jeziku za sada su postavljeni su u Zračnoj luci Franjo Tuđman te na graničnim prijelazima Bregana i Gunja, a u planu je daljnje postavljanje ovih promotivnih materijala na svim frekventnijim zračnim, cestovnim i pomorskim graničnim prijelazima te policijskim postajama i upravama u kojima se izdaju osobni dokumenti diljem Republike Hrvatske.

Manjak svijesti građana i nepoznavanje postupka koji slijedi nakon prijave gubitka/krađe putne isprave jedan je od razloga zašto se u ovu kampanju uključila i Republika Hrvatska”, navodi se u priopćenju.

MUP podsjeća građane da čuvaju svoje putne ispšrave i vode računa o tome da, ukoliko do toga dođe, pravovremeno prijave njihov nestanak.

Komentiraj