HINA/ Denis CERIÆ

MUP-ova manifestacija “Biciklirajmo sigurno i zajedno” u parku Maksimir

“Biciklirajmo: sigurno i zajedno”, manifestacija je koju Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u nedjelju organizira u zagrebačkom parku Maksimir s ciljem promicanja sigurnije vožnje biciklima.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kaže da se ozljede i povrede zadobivene u vožnji biciklima obično ne prijavljuju policiji. “Oko 60 posto svih ozlijeđenih u biciklizmu čine djeca, a brojke su velike unatoč tome koliko ih je prijavljeno – samo ove godine bilo je 343 incidenta, u kojem su 222 osobe lakše ozlijeđene, 78 teže, a bilo je i pet smrtnih slučajeva, od kojih jedno dijete”, istaknuo je.

Po njegovim riječima, MUP preventivnim akcijama želi poslati poruku djeci, jer ona slabije poznaju propise, slabije mogu procijeniti brzinu i vlastitu vještinu vožnje, često su zaigrana, ali i roditeljima da rade sa svojom djecom i budu im uzor pri vožnji bicikla, da osiguraju da imaju zaštitnu kacigu, da im je bicikl ispravan, da ima zvonca, svjetla, mačje oči.

Dodao je kako se MUP surađuje s Kliničkom bolnicom Rebro i želi se baviti istraživanjem te tamne strane ozljeđivanja među biciklistima, kako bi stekli potpuni uvid u broj takvih nesreća iz čega bi proizašle konkretne mjere.

Posjetitelji manifestacije u Maksimiru moći će naučiti o sigurnoj vožnji biciklima, najsigurnijoj zaštiti od krađe, hitnim popravcima na biciklu te razgledati policijsku opremu i električne bicikle.

Pripremljene su i radionice vožnje autićima kroz koje će najmlađi moći naučiti pravila ponašanja u prometu te likovnu radionicu studija Tanay na temu zaštitne opreme za bicikliste.

Gradsko društvo Crvenog križa Grada Zagreba održava pokazne vježbe prve pomoći pri povredama biciklista u prometnim nesrećama, Hrvatska pošta predstavlja tematske poštanske marke, a Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša bicikle koje koriste djelatnici Komunalnog i prometnog redarstva, Čistoće i Odjela za promet.

Komentiraj