MUO Uz izložbu predstavljena opsežna monografija o šezdesetima

HINA /Zvonimir KUHTIĆ

Uz aktualnu izložbu Muzeja za umjetnost i obrt “Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost” u utorak je u muzeju predstavljena opsežna prateća publikacija, bogato ilustrirana monografija skupine autora koji su na oko 450 stranica podsjetili na ključne godine hrvatske povijesti.

Poput izložbe, monografija donosi sveobuhvatan pregled svih sastavnica života u tom desetljeću promjena, od 1958. do 1971. godine, od kulturnih i umjetničkih, gospodarskih i društveno-političkih prilika do svakodnevnog života.

Referentna točka za proučavanje šezdesetih

Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović rekao je kako je bio izazov, uz vrlo kompleksnu izložbu, napraviti takvo fundamentalno izdanje. “Sedamnaest autora dalo je vrlo značajan doprinos sagledavanju izuzetno važnog razdoblja na kojemu se temelje današnja kultura i umjetnost, ali i započeli drugačije promišljanje njegovih ključnih faza”, istaknuo je.

Izrazio je uvjerenje da će, s obzirom na stručne tekstove, monografija u budućnosti biti jedna od temeljnih referentnih točaka svakog promišljanja i proučavanja razdoblja šezdesetih godina.

Ante Žužul, predsjednik Nadzornog odbora Školske knjige, izdavača knjige, ocijenio je kako je riječ o vrijednoj knjizi s povijesnog, kulturološkog, ali i političkog stajališta. “Šezdesete u Hrvatskoj bile su krasna budnica koja je otvorila prozor u svijet”, ustvrdio je prisjetivši se svog djetinjstva kada su mnogi očevi, kao i njegov, s privremenog rada u inozemstvu donosili “dašak slobode”.

Žužul smatra kako su to bile godine kada se “stvorila pretpostavka za mnogo toga, od umjetnosti i mode do slobode stvaralaštva, šezdesete i 1971. bile su temelj onoga što se dogodilo 1991.”, dodao je.

Autor idejnog koncepta izložbe Zvonko Maković kaže kako su izložba i knjiga zapravo dva paralelena i podjednako zahtjevna projekta. “Sve je bitno u knjizi izneseno, držali smo se faktografije, nismo išli u naklapanja ili improvizacije, nego smo na činjenicama gradili ono što izložba pokazuje, a sama monografija dokazuje”, napomenuo je.

Urednice knjige bila su Vesna Ledić, Adriana Prlić i Miroslava Vučić.

Miroslava Vučić ističe da se ta mozaična knjiga može čitati kao roman, ali i po dionicama, ovisno o tome što čitatelja više zanima iz mnoštva informacija dobivenih za knjigu. “Do podataka u knjizi se dolazilo mukotrpno, a autori su pokazali da se o šezdesetima itekako može pisati jer relevantnih tekstova o tim godinama dosad nije bilo”, naglasila je.

Vesna Ledić istaknula je kao poseban izazov pronalazak materijala o 1971. godini, s obzirom da neke od krovnih institucija Hrvatske nemaju ništa o tom ključnom razdoblju hrvatske povijesti. To je uspjela u Centru za demokraciju i pravo Miko Tripalo, čiji je arhiv bio ključan za pravilan završetak izložbe.

Prijevod monografije na engleski

Najavila je da će se, zahvaljujući privatnoj donaciji, monografija prevesti na engleski jezik, što će omogućiti da se, napomenula je, poruka o važnom povijesnom razdoblju Hrvatske može poslati i u svijet.

Šezdesete godine ocrtane su u osamnaest dionica, a autori tekstova su Zvonko Maković (Likovne umjetnosti), Ante Batović (Društveno-politički kontekst), Igor Duda (Kultura svakodnevice), Lovorka Magaš Bilandžić (Grafički dizajn), Koraljka Vlajo (Industrijski dizajn), Marina Bagarić (Keramika), Maroje Mrduljaš (Arhitektura), Krešimir Nemec (Književnost), Ana Lederer (Kazalište), Tomislav Šakić (Film), Dunja Nekić (Fotografija), Maja Đurinović (Ples), Seadeta Midžić (Muzički Biennale Zagreb), Hrvoje Horvat (Pop, rock i jazz-glazba), Katarina Nina Simončić (Moda), Marija Tonković (Modna fotografija), Inoslav Bešker (Hrvatske novine) i Nada Zgrabljić Rotar (Radiotelevizija Zagreb).

Izložbu “Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost” pogledalo je u protekla dva mjeseca više od 20.000 ljudi, a bit će otvorena do kraja rujna. Postavljena je u 12 dvorana, na više od tisuću četvornih metara i s više od tisuću eksponata posuđenih iz 62 institucije iz pet zemalja i 84 privatna posuditelja.

Komentiraj