Davorin Visnjic/PIXSELL

MUO Izložbom fotografija počela proslava 70. rođendana Ansambla LADO

Izložba umjetničkih fotografija Petre Slobodnjak “Lado / Reljefi / Tragovi”, otvorena u četvrtak navečer u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO), dio je bogata programa kojim Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO – jedini nacionalni profesionalni folklorni ansambl – obilježava sedam desetljeća umjetničkog rada.

Izaslanica predsjednika Vlade i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek otvorila je izložbu rekavši kako je ona tek uvodni događaj kojim će LADO proslaviti svoj 70. rođendan. Ministrica vjeruje da će LADO tijekom slavljeničke godine uspjeti podsjetiti na sve što njegovi članovi rade i na vrijednosti koje čuvaju.

Kako je rekla, izložba daje uvid u način kako je vizualna umjetnica Petra Slobodnjak zabilježila i zaustavila neke trenutke iz života ansambla te pokazala dijelić ogromnoga bogatstva koje su današnji i svi bivši članovi Lada dali hrvatskoj kulturi.

Izložbu su organizirali Ansambl LADO i MUO, kustosica izložbe je Iva Prosoli, koja s autoricom Petrom Slobodnjak, potpisuje i likovni postav izložbe.

Različite autorske koncepcije, ali i očuvano temeljno poslanje

LADO od svoga osnutka tijekom velikih 70 godina u vrhunskoj izvedbi prezentira najvažnije i najznačajnije primjere hrvatske folklorne umjetnosti, a istodobno istražuje, prikuplja i dokumentira, znanstveno obrađuje, promiče i prenosi na mlade taj vrijedan dio hrvatske kulturne bašitine, istaknula je Obuljen Koržinek.

Smatra kako zato s pravom možemo utvrditi da je LADO jedna od konstanti koje su čvrsto upisane u topografiju hrvatske kulturne baštine, ali i živog umjetničkoga stvaralaštva koje se oslanja i crpi iz nepresušnoga vrela naše materijalne i nematerijalne baštine.

Ministrica je podsjetila kako su se tijekom godina u umjetničkoj koncepciji Lada formulirale različite autorske koncepcije, ali je ostalo očuvano temeljno poslanje  – čuvanje, zaštita, istraživanje, očuvanje i oživljavanje zaboravljene tradicijske baštine i promicanje Hrvatske u svijetu.

Po njezinim riječima, nepocjenjiv je prinos koji je LADO dao podizanju svijesti o potrebi očuvanja narodne kulture u hrvatskome kulturnom prostoru. Tijekom proteklih 70 godina Ansambl LADO ostavio je dubok i važan trag u brojnim područjima svoga djelovanja, istaknula je ministrica i objasnila kako je to rezultat bogata repertoara kojim taj ansambl predstavlja jedinstvene glazbene i plesne izričaje svih krajeva Hrvatske.

Istodobno, dodala je, LADO čuva i originalne narodne nošnje i opremu koji čine resprektabilnu i jedinstvenu zbirka, a pedagoški rad članova Lada u mnogim kulturno-umjetničkim društvima izniman je prinos kontinuiranom očuvanju narodnih običaja u lokalnim zajednicama.

Svojim profesionalnim entuzijastičkim predstvaljanjem Hrvatske u svijetu LADO pak gradi međukulturni dijalog i suradnju s mnogim susjednim, ali i drugim dalekim zemljama, baš kao i s hrvatskom dijasporom, zaključila je ministrica.

Izložba je esencija onoga što LADO jest

Ravnateljica Ansambla LADO Ileana Jurin Bakotić istaknula je kako izložba predstavlja esenciju onoga što LADO jest kao jedini profesionalni folklorni ansambl u Hrvatskoj i koji ponosno i na najvišoj izvedbenoj razini čuva baštinu hrvatske izvedbene tradicijske umjetnosti i interpretira plesno, glazbeno, vokalno i likovno narodno stvaralaštvo.

Kako je rekla Jurin Bakotić, Petra Slobodnjak je u svom traganju za novom perspektivom scenskoga tradicijskog pokreta tražila trenutke koje gledateljima nisu uvijek vidljivi – neprocjenjive trenutke umjetničke ekspresije na sceni, jedinstvenost i ljepotu raznolikih narodnih nošnji, kompleksnost plesne forme, ali i one posebne doživljaje iza scene u kojima je napetost, brzina, koncentracija. Vjeruje kako je set takvih zabilježenih i u vremenu zaustavljenih trenutaka, ovom izložbom, ‘zadobio’ vječnost i mogućnost tumačenja tradicije na novi i drukčiji način.

Autorica Petra Slobodnjak napomenula je kako su fotografije nastale tijekom njezine trogodišnje suradnje s Ansamblom LADO, rekavši kako je njima željela “uhvatiti” one trenutke komunikacije među izvođačima, s publikom, ali i onim što nije vidljivo, odnosno s onostranim, kao i s krajolikom u kojemu je iznjedrio tu baštinu. Podsjetila je kako je ideju za izložbu dao tadašnji ravnatelj Ansambla LADO Krešimir Dabo, a njezinu realizaciju podržala sadašnja ravnateljica Ileana Jurin Bakotić.

Izložba će biti otvorena do 24. veljače, a njezini pokrovitelji su predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i Ministarstvo kulture. Svečano otvorenje izložbe obogatili su članovi slavljeničkoga anasambla izvedbom triiju poznatih skladbi iz svog raskošnog repertoara.

Komentiraj