hina

MUO Izložba “Na iglama – modni dizajn Igora Galaša”

Kao dio ovogodišnjeg adventskog programa u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u utorak se otvara izložba radova Igora Galaša, jedinog modnog dizajnera kojemu je ručno rađeno pletivo zaštitni znak kolekcija.
Na izložbi “Na iglama – modni dizajn Igora Galaša” predstavit će se njegov dugogodišnji opus unikatnih kreacija u pletivu, s više od 80 impresivnih predmeta, odjeće i nacrta, iz nagrađivanih kolekcija, nastajalih od 2006. do 2012. godine.

Galaš je pripadnik nove generacije pletioca koja je prepoznala povijesnu vrijednost pletiva, te ga nastoji redefinirati, transformirati i učiniti dijelom visoke mode, a nosi i laskavu titulu “hrvatskog kralja pletenine”, ističe se u najavi iz MUO-a. Koristi tradicionalne tehnike pletenja, kako bi stvorio skulpturalne modne konstrukcije, tzv. artwear- nosivu umjetnost.

Zahvaljujući svojim pletenim skulpturama Igor Galaš je proputovao cijeli svijet i osvojio prestižne svjetske modne nagrade. Njegove unikatne kreacije u pletivu donijele su mu titulu svjetskog ambasadora mode.

Igor Galaš (1982., Koprivnica) završio je školu Primijenjene umjetnosti i dizajna, smjer Dizajn tekstila, a diplomirao je Modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu.

Aktivno izlaže još od srednje škole na brojnim skupnim izložbama na temu dizajna i forme tekstila, a svoj rad predstavlja i na modnim revijama. Kao student sudjelovao je na brojnim modnim natjecanjima od kojih su najznačajnija svjetsko natjecanje mladih modnih dizajnera Hempel Award u Pekingu 2008. i 2011. godine i modno natjecanje iD Dunedin Emerging Designer Award na Novom Zelandu. Član je ULUPUH-a i HZSU-a.

Njegova izložba u MUO će biti otvorena do 28.siječnja.

Uz izložbu se održavaju “Isprepletene radionice” prilagođene svim uzrastima. Za vrijeme školskih praznika, između 2. i 12. siječnja tema je Galašev modni dizajn, a sudionici će se ‘poigrati’ s krpicama, vunom, pletenjem i lijepljenjem.

Komentiraj