MUO do kraja godine otvara četiri izložbe – od Varteksa do šešira Staše Čimbur

Muzej za umjetnost i obrt (MUO) početkom rujna otvara novu sezonu izložbom posvećenom modnom brendu Varteks, a do kraja godine predstavit će i blago samostanskih zbirki Visovca te stvaralaštvo hrvatskog slikara Slave Striegla i modne dizajnerice Staše Čimbur.

Izložba “Priče koje kroje Varteks” podsjetit će na slavnu prošlost brenda koji se svojom kvalitetom afirmirao i izvan granica tadašnje Jugoslavije, ali i ukazati na smjernice njegova budućeg razvoja.

U suradnji s Gradskim muzejem Varaždin i tvrtkom Varteks stogodišnja povijest Varteksa predstavit će se uz pomoć brojnog arhivskog materijala, odjevnih predmeta, tekstilne opreme i krojačkoga pribora. Ta će izložba biti otvorena do 6. listopada.

Opus hrvatskog slikara Slave Striegla (1919.-2014.) predstavit će se, u povodu stote obljetnice njegova rođenja, na izložbi koja će se održati od 24. rujna do 27. listopada.

Njegov će se rad predočiti kroz zasebne cjeline, od samih početaka karijere i najranijih radova s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, preko najproduktivnije faze stvaralaštva do posljednjih kreativnih i životnih dana.

“Izložbom se pokazuje Strieglova autorska potentnost i stvaralački kontinuitet kojim se nanovo otkriva i interpretira građa ovog vrsnog portretista Siska i pokupsko posavskog kraja”, napominje se u najavi.

Autori izložbe su Miroslav Gašparović (kritički pregled), Zoran Burojević (život i djelo), Željko Kovačić (postav, vizualni identitet).

Nakon te izložbe slijedi “Visovac: Blago riznice franjevačkog samostana”, koja se otvara 19. studenoga s odabranim, najreprezentativnijim primjercima iz samostanskih zbirki.

“Jedna od najljepših i najspokojnijih hrvatskih veduta – otok koji se uzdiže u koritu rijeke Krke – zaživjet će pod krovom Muzeja za umjetnost i obrt kroz raskoš svojih zbirki slika, skulptura, devocionalnih predmeta, liturgijskoga ruha i posuđa te knjižne i arhivske građe”, najavljeno je.

Izložba će biti otvorena do 12. siječnja iduće godine, a njezina je autorica Anđelka Galić.

Za studeni je najavljena i izložba Staše Čimbur, “All You Need Is a Hat / Šešir i assemblage”, koja je najpoznatija kao autorica šešira i modnih oglavlja Josipe Lisac.

U Stalnom postavu Muzeja za umjetnost i obrt Čimbur će predstaviti različite ideje šešira kao klasičnog, elegantnog, no i provokativnog, a ipak nosivog modnog predmeta.

“Od filca, slame, platna, mreže, tila, čipke – klasične ili hibridne forme, neizostavno vrsne kitničarske izvedbe, svaki je šešir pretvoren u samosvojni objekt – znakovitu ekstenziju tijela”, ističe se.

Kustosice izložbe su Andrea Klobučar i Jasmina Fučkan.

Ljeto u Muzeju za umjetnost i obrt u znaku je dviju izložbi: “Aleksandar Rodčenko – Revolucija u fotografiji”  i “Između htijenja i realnosti – industrija i dizajn namještaja u Hrvatskoj 1945. – 1990.”

Prva izložba u sedam dvorana Muzeja do 8. rujna predstavlja reprezentativan opus više od 150 fotografija Aleksandra Rodčenka, jednog od najznačajnijih umjetnika ruske avangarde, a druga, otvorena do 18. kolovoza, prvi put na jednom mjestu donosi pregled produkcije hrvatske industrije namještaja od kraja Drugog svjetskog rata do osamostaljenja Hrvatske, podsjećajući na važnu baštinsku dimenziju te građe.

Komentiraj