Multimedijalna umjetnica Lala Raščić u Nacionalnom arheološkom muzeju u Napulju

U okviru projekta Smashing The Myth, u četvrtak u 18 sati u Nacionalnom arheološkom muzeju u Napulju postavlja se izvedbena izložba GORGO multimedijalne umjetnice Lale Raščić. 

Izložba je ostvarena u suradnji umjetničkog direktora udruge Domino, Zvonimira Dobrovića i kustosice Nacionalnog arheološkog muzeja u Napulju, Adriane Rispoli.

GORGO nastaje kao nadogradnja na istraživanje o ženskim likovima iz grčkih antičkih mitova i mitskih ciklusa, već razrađenih u prethodnim radovima umjetnice Lale Raščić. GORGO se bazira na mitskoj figuri Meduzi, kojoj je Perzej odsjekao glavu i poklonio ju Ateni. Izvedba počiva na premisi da je Meduza ponovno rođena nakon što je njezina odrubljena glava spojena s tijelom, čime se umjetnica hvata u koštac s višestoljetnom nepravdom nad poimanjem žene, njezinog tjelesnog i duhovnog integriteta.

Izvedbom Lale Raščić, lik Meduze vraća se pod zaštitom bakrenog oklopa koji u interakciji s tijelom umjetnice stvara zvučni performans, čijim se dizajnom bavi glazbenik i kompozitor Hrvoje Nikšić. Svaki proizvedeni zvuk tumači se kao proslava Meduzine transformacije u oklopljenu, zaštićenu, homogenu jedinku, kao slava njenoj emancipaciji i ponovnom utjelovljenju. Spajanje Meduze s tijelom simbolička je naznaka mijenjanja diskursa dominantnog patrijarhata u kojem živimo u neko novo doba, gdje obrasci kojima se normalizirala nejednakost, nepravda i nasilje, više ne funkcioniraju.

Projekt Smashing The Myth pokrenut je 2018. godine suradnjom kustosice Nacionalnog arheološkog muzeja u Napulju, Adriane Rispoli i umjetničkog direktora udruge Domino, Zvonimira Dobrovića, u kojem su dosad sudjelovali brojni regionalni umjetnici.

Komentiraj