MUKE S VATROM: Pod nadzor stavljeno više požara u Dalmaciji

FaH

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji vatrogasci su u subotu tri požara stavili pod nadzor kod mjesta Smokvice na Korčuli te kod Trstenika i mjesta Ponikve na Pelješcu, a požarišta i dalje obilaze i saniraju lokalne vatrogasne snage, izvijestili su iz Vatrogasnog operativnog središta Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) te ističu kako su, zajedno sa snagama MORH-a, ugasili i više požara u Dalmaciji.

U Šibensko-kninskoj županiji gorjelo je na otvorenom prostoru na području Slivna kod Perkovića. Požarom je zahvaćeno oko 39 hektara trave, niskog raslinja, smreke i borove šume. U gašenju požara sudjelovali su JVP Šibenik, DVD Grebaštica, Zaton, Šibenik, Zablaće, Brodarica – Krapanj i Perković sa ukupno 39 vatrogasaca i 14 vatrogasnih vozila, kao i tri protupožarna zrakoplova Canadair i dva protupožarna zrakoplova Air Tractor. Prilikom gašenja požara lakše su ozlijeđena dva vatrogasaca iz DVD Perković, a jedno njihovo vozilo je oštećeno vatrom. Požar je pod nadzorom gasitelja.

Požar kod mjesta Vrpolje-Danilo , sati ugašen je u 16:11 sati. Opožareno je oko 2 ha trave, niskog raslinja i smreke. U gašenju požara sudjelovali su JVP Šibenik, DVD-i Brodarica, Primošten, Zablaće i Grebaštica te dva kanadera.

Požar kod mjesta Dazlina-Muljići brzo je lokaliziran, a opožarena površina procjenjuje se na 10 hektara trave, niskog raslinja i smreke. U gašenju požara sudjelovali JVP Vodice, DVD-i Tisno, Zaton, Pirovac i Šibenik.

 

  • “Protupožarna izviđanja s Air Tractorima i  su se pokazala vrlo učinkovita”, ističu iz MORH-a

 

U Zadarskoj županiji, kod mjesta Stankovci-Morpolača, požar dojavljen popodne vrlo brzo je ugašen, a u gašenju požara su sudjelovali Javna vatrogasna postrojba Benkovac i DVD Stankovci te dva kanadera. Požarom je zahvaćeno 3 hektara trave i niskog raslinja.

Požar kod mjesta Prgomet-Papića brig u blizini Trogira u Splitsko-dalmatinskoj županiji kojega je uočio pilot također je brzo ugašen. Požar je zahvatio jedan hektar trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovali su DVD-i Mladost, Gomilica i Kaštela te jedan Air tractor.

Iz Ministarstva obrane navode potvrdili su da su zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane bile angažirane u gašenju požara na više lokacija u Dalmaciji.

“Protupožarna izviđanja s Air Tractorima i danas su se pokazala vrlo učinkovita”, ističu iz MORH-a

Također navode da su, od početka ovogodišnje protupožarne sezone, 23. lipnja, zračne snage baze iz Zemunika bile angažirane na 80 požarišta i sveukupno provele oko 800 sati u akcijama gašenju požara, odnosno puna 33 dana u zraku, pri čemu su izbacili više od 29 000 tona vode.

Također, helikopterske posade prevezle su i oko 200 zemaljskih vatrogasaca do požarišta na jugu Hrvatske.

Komentiraj