Predsjednik Robert Mugabe dao je izjavu za javnost. Ovo je njegovo obraćanje javnosti nakon što je smijenjen s dužnosti čelnika vladajuće zimbabveanske stranke ZANU-PF-a.

Mugabe je rekao kako će ipak ostati predsjednik i ne daje ostavku, javlja BBC. Završio je svoj govor.

Vijesti iz Zimbabvea objavile su Mugabeovo obraćanje javnosti.

BBC piše kako, untaoč euforiji, nije jasno je li Mugabeovo odstupanje bolja ili lošija stvar za zemlju. Naime, Mugabea mijenjaju isti oni ljudi koji su ga, pomoću namještanja izbora, držali na toj poziciji toliko dugo vremena. Vojska i stranka su ga godinama održavale na vlasti, napadajući političku opoziciju.

Na čelu stranke naslijedit će ga Emmerson Mnangagwa, zamjenik kojega je otpustio ovoga mjeseca, rekli su za Reuters izvori s posebnog sastanka o sudbini Mugabea.

“On je izbačen”, rekao je jedan od predstavnika stranke. “Mnangagwa je naš novi čelnik.”

Mugabeova supruga Grace, koja je pokazala ambicije da naslijedi Mugabea na dužnosti, također je izbačena iz stranke.

U izjavi prije sastanka čelnik ratnih veterana, Chris Mutsvangwa rekao je da 93-godišnjem Mugabeu istječe vrijeme za pregovore o odlasku te da bi trebao napustiti zemlju dok još može.

“On pokušava dogovoriti dostojanstveni izlaz”, rekao je.

Mutsvangwa, bivši šef državne sigurnosti poznat kao Krokodil, zaprijetio je da će pozvati na ulične prosvjede ako Mugabe odbije otići.

U subotu su održani masovni prosvjedi u Zimbabveu na kojima se tražila Mugabeova ostavka. Radi se o najvećim demonstracijama ikad organiziranim u toj zemlji od stjecanja neovisnosti i dolaska na vlast Roberta Mugabea 1980.

Prosvjedi organizirani u glavnom gradu i u drugom gradu u zemlji Bulawayu okupili su čitav politički spektar: ministre, osobe bliske stranci na vlasti, ali i oporbu, sve ujedinjene protiv Mugabea.

Mugabeova 37-godišnja vladavina okončana je kada je vojska u srijedu preuzela vlast i stavila ga u kućni pritvor, kazavši da želi smijeniti “kriminalce” koji ga okružuju.

Intervencija vojske predstavlja prekretnicu u dugoj vladavini Roberta Mugabea obilježenoj represijom oporbe i teškom ekonomskom krizom.

Komentiraj