Francuska i Velika Britanija su zahvaćene krizom fipronila, nakon isporuke jaja kontaminiranih tim insekticidom u Nizozemskoj, gdje će više milijuna kokoši biti usmrćeno.

Razmjer skandala je izbio na vidjelo prošlog tjedna u Nizozemskoj, gdje je blokirano 180 uzgajališta peradi dok je razina fipronila, tvari koja se koristi protiv crvene kokošje uši, prelazila prag koje određuje europsko zakonodavstvo.

Svjetska zdravstvena organizacija u velikoj količini fipronil smatra umjereno toksičnim. Strogo ja zabranjen kod životinja namijenjenih ljudskoj prehrani.

Kriza se zatim proširila na Njemačku, Švicarsku i Švedsku, gdje su milijuni jaja iz Nizozemske, koja ima oko 50 milijuna koka nesilica, uništeni ili vraćeni.

“Broj jaja je vrlo ograničen (21.000) i opasnost za javno zdravlje je vrlo mala, ali hitno istražujemo raspodjelu tih jaja u Velikoj Britaniji”, precizirala je u ponedjeljak britanska agencija za sigurnost hrane.

“Trinaest lotova kontaminiranih jaja iz Nizozemske je isporučeno u srpnju poduzećima za prehrambenu preradu na zapadu Francuske”, reklo je francusko ministarstvo poljoprivrede.

Komentiraj