MŠK Žilina od 1. travnja ide u proces likvidacije

Jedan od najuspješnijih slovačkih klubova posljednjih godina – MŠK Žilina, objavila je da od 1. travnja ide u proces likvidacije. Posljedica je to financijskih poteškoća koje su kulminirale prekidom svih nogometnih aktivnosti uzrokovanog zbog pandemije koronavirusa.

Predsjednik i vlasnik kluba Jozef Antošik je proteklih dana putem predsjednika tamošnjeg sindikata nogometaša Jana Muche pregovarao s igračima prve momčadi kako bi došlo do smanjenja njihovih primanja, no kako nije naišao na susretljivost odlučio se za ovaj potez.

Proces likvidacije kojeg vodi Rastislav Otruba znači da će s igračima koji imaju najviše ugovore i onima čije obveze istječu u razdoblju od godine dana biti moguće putem jednostrane obavijesti raskinuti suradnju bez posljedica po održivost kluba dok će se s ostalim zaposlenicima i mladim igračima nastaviti pregovori o smanjenju rashoda. Iz Žiline navode da igrači s kojima će se raskinuti suradnja imaju primanja na razini 4 do 10 puta veće nego što je prosjek u Slovačkoj zbog čega njihova egzistencija neće biti dovedena u pitanje.

Također navode i da sam postupak likvidacije ne ograničava vođenje tekućeg poslovanja te nema učinka na nastavak nacionalnih i međunarodnih natjecanja kada uvjeti za to budu omogućeni.

Klub trenutno broji 36 stalnih zaposlenika, 17 zaposlenika na određeno vrijeme, 50 obrtnika na pozicijama trenera, fizioterapeuta i masera te 51 profesionalnog nogometaša.

Temeljni prihodi kluba dolaze od transfera igrača, a posljednji veliki je bio 20-godišnjeg napadača Roberta Boženika koji je u siječnju ove godine za 4 milijuna eura preselio u Feyenoord. Međutim klub je objavio da je dosad dobio samo 10% od tog iznosa, dok će naplata ostalih rata kasniti zbog trenutne situacije u nogometnoj industriji. Kako se očekuje da ljetni prijelazni rok bude praktički paraliziran zbog čega se neće moći očekivati dodatni prihodi, klub je odlučio pokrenuti proces likvidacije.

Žilina se nakon 22. odigrana kola Superlige trenutno nalazi na drugom mjestu ljestvice s 10 bodova zaostatka za vodećim Slovanom iz Bratislave. Klub je sedam puta bio prvak Slovačke, a posljednji naslov je osvojio u sezoni 2016./17. Žilina se u dva navrata u europskim natjecanjima susretala i s hrvatskim predstavnicima pa su tako 2009. godine izbacili Hajduk iz trećeg pretkola Europske lige dok su četiri godine kasnije u istoj fazi natjecanja poraženi od Rijeke.

Ljestvica: 

Komentiraj