Goran Stanzl/PIXSELL

MRSIĆ “Žao mi je što Vlada nije vlada radnika, nego poslodavaca”

Bivši SDP-ov ministar rada Mirando Mrsić u petak je održao konferenciju za novinare na kojoj je komentirao Vladine izmjere Zakona o zaštiti na radu.

“Radnici koji rade u buci neće ići svake godine na pregled, nego svake tri. Vlada smatra da u Hrvatskoj nema modernih rizika, a to su stres i mobing. Vlada ne smatra da su potrebne mjere da se oni spriječe. Vlada je postupila da ide na ruku poslodavcima i da poslodavci očito ne shvaćaju da mjere zaštite na radu nisu trošak”, rekao je Mrsić dodaući kako se Akcijskim planom vraćamo u 18. stoljeće kada su radnici opremu kupovali sami.

“Žao mi je što Vlada nije vlada radnika, nego poslodavaca”, poručio je. Mrsić kaže kako ovdje neće biti uštede, već samo troška i to po zdravlje radnika. “Pozivam premijera Plenkovića da povuče Akcijski plan i da se zaštita na radu ostavi na onoj razini na kojoj jest”, istaknuo je.

Ministricu gospodarstva Martinu Dalić Mrsuć je nazvao odvjetnicom poslodavaca, koja radi protiv radnika. “Vlada je trebala ići u pojednostavljivanje birokratskih barijera, u smjeru e-građanina, da ukinemo papirologiju. Tada bi uštede bile stvarne. Akcijski plan kojim se dokidaju radnička prava nisu nešto čime bi se vlada trebala ponositi”, dodao je.

Mesić je zaključio da je cijela ušteda Akcijskog plana 1.5 milijardi kuna, od čega su 1.2 milijarde uštede od Zakona o zaštiti radnika. “Cijela ušteda ide na teret radnika”, rekao je.

Komentiraj