MRSIĆ “Proračun za 2019. se temelji na političkoj trgovini”

HINA / Denis CERIĆ

Nezavisni zastupnik Mirando Mrsić u ponedjeljak je najavio da neće podržati proračun za 2019. jer smatra da je loš i da ne donosi dobro Republici Hrvatskoj.

Na konferenciji za novinare pojasnio je da će uskratiti potporu proračunu jer ne stvara uvjete za brži rast gospodarstva nego cementira ekonomsku stagnaciju.

Osim toga, dodao je Mrsić, proračun se temelji na političkoj trgovini.

“Proračun se temelji na političkoj trgovini, kojoj svjedočimo svaki dan u Saboru i zbog toga taj proračun ne može biti reformski nego je trgovački”, ocijenio je Mrsić.

Najopasnije je, ističe, to što proračun ne nudi reforme i budućnost, opasan je za hrvatsko gospodarstvo i građane jer će, smatra, još više građana napuštati Hrvatsku.

“Svima je poznato da industrijska proizvodnja u Hrvatskoj stagnira, da se sve manje proizvodi i sve manje izvozi, sve više ovisimo o turizmu i europskim fondovima, dakle, ovisimo o drugima, a ne o sebi”, upozorio je Mrsić.

Naglasio je kako se ukupna gospodarska aktivnost i dalje dominantno oslanja na porast potrošnje “pa sve neodoljivo podsjeća na 2008.”.

“Ne zaboravite kako je izgledao početak krize u Hrvatskoj, tada su nas Sanader i Šuker uvjeravali da je sve super i krasno, a onda je jednog dana bivši premijer samo rekao ‘mi smo u banani’. I sadašnje vrijeme na to podsjeća….u onom trenutku kada dođe do porasta kamata i cijena nafte, tad će u Hrvatskoj ponovno krenuti kriza. Mi smo u ovom trenutku na kori banane i pitanje je kada ćemo se pokliznuti i kada će hrvatsko gospodarstvo krenuti prema dolje”, ustvrdio je Mrsić, koji je na govornicu ispred sebe donio grozd banana.

Mrsić je naglasio kako je Vlada zadovoljna projekcijom rasta BDP-a od 2,9 posto, što zapravo znači da ćemo potvrditi poziciju najzaostalije zemlje u EU, jer, kako ističe, toliki rast pokriva samo inflaciju i najniži je u usporedbi sa zemljama EU.

Mrsić: Hrvatskoj treba rast BDP-a od šest posto 

“Hrvatskoj treba rast BDP-a od najmanje šest posto da bi dostigli Slovačku koja je 15 godina ispred nas. Taj se rast treba temeljiti na izvozu, investicijama i digitalnoj ekonomiji, što ovaj proračun ne omogućava”, upozorio je Mrsić.

Također, potrebno je pojeftiniti državu, ona se treba ‘resetirati’ i građanima pružiti zagarantirane usluge, ali i zaustaviti uhljebljivanja u državnoj administraciji, rekao je te dodao da je u državnoj administraciji trenutačno zaposleno 2.700 ljudi, “a da građani od toga nemaju koristi ni bolju uslugu”.

“U proračunu se vidi i da je izborni, koji dijeli svima i ne uvažava situaciju da se sada, kada je situacija relativno dobra, trebamo pripremiti na krizu koja neminovno dolazi i u EU, a da Hrvatska neće biti spremna na nju. Umjesto uravnoteženog, opet imamo proračun s deficitom i zadužit ćemo se, ma što govorio ministar Marić, četiri milijarde kuna”, zaključio je Mrsić te pozvao Vladu da napravi proračun koji će omogućiti da ljudi ostanu u Hrvatskoj.

Komentiraj