Mrsić poručio vladajućima: Dalje prste od mirovinskog sustava

Patrik Macek/PIXSELL

SDP-ov saborski zastupnik Mirando Mrsić u četvrtak je kritizirao najavljene Vladine reforme mirovinskog sustava i vladajućima poručio da drže “dalje prste od mirovinskog sustava”, upozorivši da će odobravanje kvota za uvoz radne snage srušiti cijenu rada i smanjiti radnička prava.

Mrsić je na konferenciji za novinare pozvao Vladu da umjesto u interesu kapitala, radi u interesu građana Hrvatske i da u pregovorima s Europskom komisijom radi interesu hrvatskih građana.

Odluka o reformi mirovinskog sustava nije u interesu građana, šetna je i treba je promijeniti, jer se njome građani i radnici podcjenjuju i šalje se poruka da je vlada spremna rušiti cijenu rada i socijalnu državu u Hrvatskoj, istaknuo je Mrsić. “Pseudovlada na čelu s premijerom koji nema političke moći očito se ne može suprotstaviti nalozima Europske komisije”, dodao je.

Nakon zdravstva, medija i policije vladajući udaraju na radnička prava

Naglasio je kako nakon zdravstvenog sustava te medija i represivnog aparata očito slijedi udar vladajućih na radnička prava, cijenu rada i na najvažnije i najdragocjenije u Hrvatskoj – mirovinski sustav. “Umjesto poboljšanja životnog standarda, “pseudovlada” je pokrenula demontažu socijalne države. Očito je da su nazovi reforme krenule putem kojim smo i očekivali da će ići Domoljubna koalicija, Most i lista Milana Bandića – u smanjivanje radničkih prava”, kazao je Mrsić.

SDP oštro osuđuje odluku o povećanju kvote za zapošljavanje stranih radnika i smatra da je to još jedna u nizu loših odluka, zbog čega se, tvrde, opravdao njihov strah da će Vladina politika narušiti radnička prava i interese hrvatskog tržišta rada. “Odluka Vlade da omogući uvoz jeftinih radnika iz zemalja koje okružuju Hrvatsku, u prvom redu iz BiH. će dodatno srušiti cijenu rada u Hrvatskoj”, upozorio je Mrsić.

Napomenuo je kako prethodna Vlada unatoč pritiscima u protekle četiri godine nije odobrila povećanje kvota za uvoz radne snage iz zemalja izvan Europske unije, jer Hrvatska ima dovoljno vlastite radne snage i sredstava za prekvalifikaciju te nema nikakvog opravdanja za povećanje kvote. Povećane kvote su, kaže, odobrene za brodogradnju, građevinarstvo i turizam u kojima su radnici potplaćeni, većinom rade za minimalnu plaću, uvjeti rada nisu zadovoljavajući, kolektivni ugovori se ne poštuju, a ima i rada na crno.

“Sve što bi trebalo unaprjeđivati Vlada amnestira i netočno je opravdanje ministrice da Hrvatski zavod za zapošljavanje nije uspio na vrijeme pronaći radnike za poslodavce koji su tražili povećanje kvota i da nisu na vrijeme prekvalificirani”, ustvrdio je Mrsić.

Nije kriv HZZ nego politika Vlade

Upozorio je da su poslodavci i do sada, kada su se odobravale kvote, uvijek tražili jeftine radnike iz BiH i drugih zemalja. “Dakle, nije kriv HZZ nego politika Vlade. To trenutno odgovara kapitalu i poslodavcima, ali dugoročno šteti tržištu rada i građanima Hrvatske. Pokazuje se da Vlada nema jasan smjer i način kako treba provesti reforme i urediti tržište rada. Potrebna je jasna, cjelovita i svrhovita politika koja će poboljšati uvjete rada i promovirati kolektivno pregovaranje, spriječiti rad na crno, omogućiti rad sindikatima i drugačiji rad agencija za zapošljavanje, pa tek onda možemo govoriti o povećanju broja dozvola za strane radnike”, rekao je Mrsić.

Po njegovim riječima, Zakon o mirovinskom osiguranju iz 2014. daje rezultate, jer se bilježi pad prijevremenih mirovina, drastičan pad invalidskih mirovina, sustav je stabilan i dugoročno održiv, te u njemu nigdje ne piše da je potrebno pooštravati kriterije za prijevremeno umirovljenje i pomicati dob za umirovljenje. “Treba vidjeti što je najbolje za građane i pozivam ministricu da ustraje s premijerom na putu kojim smo krenuli prije četiri godine i da ne treba mijenjati postojeći zakon o mirovinskom sustavu. Jedino treba mijenjati zakon o beneficiranom radnom stažu, gdje treba ići na potpuno novi način umirovljenja”, rekao je Mrsić.

Komentiraj