MRSIĆ: “Plenkoviću bi na Pantovčaku više odgovarao Milanović, nego Grabar-Kitarović”

‘Predsjednica je postala karikatura kojoj se smije cijela država. Zoran Milanović nije davao lažna obećanja, nije varao ljude. Čini mi se da su njegovi nastupi bili drugačiji, odmjereniji i da nije bilo one treće rečenice kojom bi ranije obično sve pokvario’

Mirando Mrsić, bivši ministar rada i mirovinskog sustava u vladi Zorana Milanovića, a sada saborski zastupnik i predsjednik nove stranke Demokrati, ovih dana imao je pune ruke posla. Osim što se u ime stranke koja je dala podršku Zoranu Milanoviću bavio predsjedničkim izborima, bio je angažiran i oko koncerta Želim život koji se četrnaesti put održao na Trgu bana Jelačića. Koncert je organizirala Zaklada Ana Rukavina koju je Mirando Mrsić osnovao 2006. godine s Marijom Rukavinom, majkom preminule Vjesnikove novinarke. Kao hematolog i profesor na Medicinskom fakultetu, posebno je ponosan na Registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži u koji se do sada upisalo preko 63.000 darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a 115 bolesnika dobilo je nadu u ozdravljenje. Registar dobrovoljnih darivatelja i Banka krvi iz pupkovine po broju uzoraka su među prvih deset u svijetu u odnosu na broj stanovnika. Prije tri godine počeli su u SAD slati mlade liječnike kojima daju stipendiju na godinu dana na prestižnim institutima i sveučilištima, a početkom godine na stipendiju u SAD krenut će i prva medicinska sestra.

Budući da je Mrsić bio šef prve, izuzetno uspješne kampanje predsjednika Ive Josipovića, tjednik Nacional s njim je nakon izborne noći razgovarao o rezultatima prvog kruga predsjedničkih izbora i perspektivi za parlamentarne izbore, kao i o stanju u SDP-u iz kojeg je izbačen u proljeće 2018.

NACIONAL: Kako komentirate rezultate prvog kruga predsjedničkih izbora? Jesu li rezultati očekivani?

Hrvatska je odabrala promjene. Građani su jasno poručili da žele predsjednika sa stavom. Urbana Hrvatska glasala je za Zorana Milanovića i to je jasan znak da se za parlamentarne izbore trebaju ujediniti stranke lijevog centra. HDZ-ovo mantranje da će glasovi Miroslava Škore biti i glasovi za Kolindu Grabar-Kitarović račun je bez krčmara. Sigurno je da će dio tih glasača dati glas Zoranu Milanoviću. Zoran Milanović je novi predsjednik RH.

NACIONAL: U drugom krugu su Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović. Je li to ipak bilo očekivano i što to znači za birače SDP-a i HDZ-a? Hoće li dio Škorinih birača podržati Milanovića?

Drugi krug je nova igra i tu nema čvrstih pravila! Prije svega Plenkoviću treba uspjeh Kolinde Grabar-Kitarović u drugom krugu, da ima mirniji san u HDZ-u. No i njen gubitak izbora u drugom krugu ne bi bio neka prevelika tragedija i neće dovesti do toga da Plenković ode s mjesta predsjednika stranke. Naime, HDZ je već imao jedno traumatično iskustvo sa smjenom vlastitog premijera i rušenjem vlastite vlade i to ne želi ponoviti. Oni još uvijek imaju PTSP od tog događaja, tako da ne vjerujem da bi u tom slučaju rušili Plenkovića. Paradoksalno, ali Plenkoviću bi više odgovarao Milanović na Pantovčaku od Kolinde jer bi mu to omogućilo da za parlamentarne izbore okupi HDZ protiv starog neprijatelja. Što se tiče birača ljevice, datum drugog kruga izbora je 5. siječnja i to je problem za Zorana Milanovića o kojem njegov stožer mora razmišljati. Naime, oko 100 tisuća ljudi odlazi na skijanje, dakle, treba mobilizirati dodatnih 200.000 birača ljevice. To je veliki izazov, ali nije nemoguće! Treba osvijestiti njegovo biračko tijelo da će ako ostanu kod kuće i ne iziđu na izbore, svoj glas pokloniti Kolindi Grabar-Kitarović. Neizlazak na izbore najviše odgovara desnici. Birači ljevice i lijevog centra, pa i oni koji su neodlučni, trebaju se zapitati žele li da Hrvatsku predstavlja osoba koja u Vukovaru kaže „Sigurna sam da našim poginulima nije žao što su poginuli“. Mislim da je Kolinda Grabar-Kitarović bivša predsjednica Republike.

NACIONAL: Kako komentirate dosadašnju kampanju? Je li bila bezličnija u odnosu na dosadašnje?

Kampanja je zapravo bila bez sadržaja jer se uglavnom nije bavila konkretnim stvarima o kojima predsjednik može odlučivati. Većina kampanje bavila se gafovima Kolinde Grabar-Kitarović. Najmanje se razgovaralo o vanjskoj politici, u kojoj predsjednik ima veliku mogućnost utjecaja. Zapravo su gotovo svi govorili o onome što je posao vlade. Od svih kandidata Milanović se od toga najviše odmaknuo i pokušao objasniti kako bi on radio svoj posao i koje bi poteze vukao u okviru ovlasti koje ima. Čuvao se obećanja koja kao predsjednik ne može ispuniti. Za razliku od predsjednice, nije tvrdio da je dogovorio suradnju s izraelskim IT stručnjacima pa će hrvatski građani zarađivati 8000 eura radeći iz kuće. Očito je da se kampanja svela na jedan show i razgovore o stvarima koji nemaju veze s ovlastima predsjednika.

‘Birači ljevice i lijevog centra, pa i oni koji su neodlučni, trebaju se zapitati žele li da Hrvatsku predstavlja osoba koja u Vukovaru kaže ‘Sigurna sam da našim poginulima nije žao što su poginuli”

NACIONAL: Da ste bili u timu Zorana Milanovića, što biste drugačije radili? Mnogi su primijetili da on baš i nije pobijedio sebe. 

Zoran Milanović ne može pobijediti sebe, bilo bi čudno i umjetno da on sada bude drugačiji nego što ga znamo. Pokazao je ono što je i najavio svojim sloganom – da ima karakter. Nije davao lažna obećanja, nije varao ljude. Čini mi se da su njegovi nastupi bili drugačiji, odmjereniji i da nije bilo one treće rečenice kojom bi obično pokvario sve ono što je već rekao i koštala bi i njega i njegovu stranku. Iza Milanovića je veliko iskustvo i u ovoj kampanji je pokazao da se može kontrolirati. I što je najvažnije za dužnost za koju se kandidirao, pokazao je da može biti ozbiljan državnik koji neće sramotiti ni tu dužnost niti Hrvatsku. Kampanja je primjerena njegovu karakteru, bila je relativno skromna, temeljila se na druženju s ljudima i objašnjavanju poteza koje namjerava povući kao predsjednik. Drugačija kampanja teško da bi imala smisla.

NACIONAL: A drugi krug? 

Bit će jako teško jer je doista svaki glas bitan, ali drugi krug je nova igra i vrlo je važno kakvom energijom zračite. Zoran će morati naći načina da mobilizira dodatne birače. Bit će to borba dvije Hrvatske – normalne, građanske i one druge, okupljene oko HDZ-a, stranke koja gotovo trideset godina sustavno pljačka ovu zemlju, ideološki je dijeli i igra se s revizionizmom, od domoljublja je napravila najunosniju profesiju, a predsjednica je postala karikatura kojoj se smije cijela država.

NACIONAL: Kako ih može mobilizirati i što bi morao raditi drugačije nego u prvom krugu?

Mora prenijeti pobjedničku energiju i jasno ponuditi drugačijeg predsjednika od aktualne predsjednice. Ako želite zabavljačicu na čelu države, glasajte za Kolindu, a ako vam je stalo do toga da Hrvatsku predstavlja netko ozbiljniji i iskusniji, glasajte za Zorana.

NACIONAL: Zoranu su zamjerali da previše improvizira, da je nepripremljen i da time ne pokazuje poštovanje prema svojim biračima. Nije pripremio čak ni program.

Ne mogu se složiti s time da je nepripremljen jer je održao desetke motivacijskih govora, bez blesimetra, bez bilješki kada se treba nasmijati. Nije priprema kada vam napišu govor i didaskalije, a vi to recitirate mašući rukama. E, to je nepoštivanje birača jer im nudite fake i farsu. Njegov program je on sam. Njega uzimate takvog kakav jest, ne možete uzeti samo dio. On je u svojim nastupima to jasno i govorio – tu sam, takav sam, znate što sam radio i nudim sebe da uljudim situaciju na Pantovčaku i postanem predsjednik koji će konačno imati stav. Vrijeme je da javnost zna što Pantovčak, neovisno o vladi, stvarno misli o stanju u društvu, vanjskoj politici, vojnoj suradnji, ali i ljudskim pravima i antifašizmu. To je ono što je Milanović u dosadašnjoj kampanji pokušao prenijeti. S druge strane, vidimo i sad da nije dobro kad ista stranka kontrolira Banske dvore i Pantovčak – tu naprosto treba protuteža.

NACIONAL: Katarina Peović na sučeljavanju je izgovorila stvari koje su Zoranovi birači željeli od njega čuti. Između ostalog i ključnu rečenicu kojom je „uništila“ Škoru: da je nedopustivo što namjerava pomilovati osuđenog ratnog zločinca Tomislava Merčepa. Nije li Milanović trebao krenuti s tim napadom? 

Taj dio je civilizacijsko pitanje, a ne pitanje ljevice i desnice. Ako imate osuđenog ratnog zločinca, onda se o pomilovanju, pa čak i iz zdravstvenih razloga, ne raspravlja. To nije i ne može biti tema o kojoj bi predsjednik države trebao razmišljati, a kamoli to izgovoriti. Jer ratni zločin, kao što nam je poznato, ne zastarijeva. Dakle, to nije stvar političkih prepucavanja, to je stvar higijene društva.

NACIONAL: Posljednjih dana kandidati desnice žalili su se da je kampanja prljava. Je li bila prljavija od one koju ste vi uspješno vodili za predsjednika Josipovića? Koliko se sjećam, njemu su tada izvlačili i oca i suprugu, a niz desničarskih medija radio je protiv njega.

Da, točno, ta prva kampanja za Josipovića bila je puno prljavija. Tu je bilo podmetanja sa svih strana i lažnih vijesti; desničarsko obavještajno podzemlje te je informacije sijalo okolo, a radikalni desničarski mediji podizali su te informacije na entu potenciju. Bila je to baš jedna vrlo, vrlo prljava kampanja, koja se s ovom kampanjom ne da usporediti. Jasno je da u kampanjama ima i žestine i da se svašta kaže, no u ovoj do sada nisam čuo neka posebna podmetanja ili lažne optužbe.

NACIONAL: Trebaju li se i opasne stvari koje je izgovarao Miroslav Škoro pripisati žaru kampanje? Poput najave pomilovanja Merčepa, prekopavanja Jasenovca, izjave da NDH nije bio samo fašistička država, najave da bi raspustio Sabor i Vladu, toleriranja „za dom spremni“, najave da bi sudjelovao u Hodu za život? 

To što Škoro govori melem je za uši njegova biračkog tijela i to je opasno. On je tim izjavama želio razočarane HDZ-ove birače i krajnje desno biračko tijelo mobilizirati da izađu na izbore i glasaju za njega. Osnovno je pitanje koliko je on sam, kao osoba, uvjeren u to što govori i koliko je u svemu tome vjerodostojan. Meni se čini da nije. Čini mi se da on privatno ima drugačije stavove, a to što govori vezano je uz kampanju i ljude oko nje. Ali tim gore jer se pretvarate u marionetu desničara. Ako ste pogledali prvi red u Lisinskom na njegovu skupu i sjetili se prvog reda na Kolindinoj inauguraciji, onda se vidi da su to isti ljudi. To su opasni ljudi. To je Karamarkov krug u HDZ-u koji je pronašao novog vođu. Ovoga puta je njihov kandidat televizičniji i elokventniji. Pokušavaju tog novog Karamarka nametnuti građanima, a ako im ne uspije, pokušat će ga nametnuti HDZ-u. To Plenković i ekipa jako dobro znaju.

NACIONAL: Druga Josipovićeva kampanja bila je loša, a Kolinda je tada unijela jako puno pobjedničke energije. Je li se ta njena energija osjetila u prvom krugu ovih izbora?  

Točno, Josipovićev program bio je možda preširok i nerazumljiv običnim građanima, dok je predsjednica tada u kampanju unijela puno energije, a ljudi nisu znali tko je Kolinda Grabar-Kitarović. Nakon pet godina estradnog mandata svi jako dobro znaju tko je ona i zato je vrlo teško bez nekih rezultata osvojiti drugi mandat. Ovo do sada s njene strane bilo je odrađivanje posla, ona nije unijela nikakvu energiju u kampanju, osim što su organizirani spektakularni završni skupovi, a ni HDZ se nije baš pretjerano trsio, za razliku od prethodne kampanje kada je bio potpuno mobiliziran. Stranka je zacrtala da ona mora ući u drugi krug i zapravo ništa više od toga. U njenim nastupima nema vizije i ničime zapravo nije poticala građane da joj ponovo daju glas.

NACIONAL: Koliko su ljudi poput Gordana Jandrokovića, iz najužeg premijerova kruga, doista iskreno podržavali predsjednicu Grabar-Kitarović? Naime, Jandroković ju je svojedobno kao ministar vanjskih poslova želio izbaciti iz ministarstva, a sada je vatreno brani?

HDZ nije u ovom trenutku imao drugu mogućnost nego podržati Kolindu Grabar-Kitarović. Oni iza sebe imaju jedan traumatski period u kojem su rušili vlastitu vladu i neuspjeh predsjednice je neuspjeh HDZ-a. Stranačka stega jača je od prijašnjih međusobnih animoziteta. Ne brani Jandroković Kolindu, već sebe jer mu je u interesu da izbori prođu dobro i da sebi na idućim parlamentarnim izborima osigura fotelju. Nema tu puno iskrenosti, samo puno interesa.

‘Želimo li zaustaviti nalet konzervativizma i desnice, kao i svaki pokušaj velike koalicije, potrebno je stvoriti dva bloka na lijevom centru. Jedan SDP-HSS-HSU, a drugi IDS, Glas, Demokrati i ostali’

NACIONAL: Tim oko predsjednice stalno je morao objašnjavati što je zapravo željela reći i kontrolirati štetu nakon njenih izjava. Kako komentirate izjavu tijekom sučeljavanja da su tajne službe korumpirane? Koliko je time ugrozila sigurnost zemlje?

Mislim da nije ugrozila sigurnost zemlje – to je prejaka izjava, osobito ako dolazi od predsjednice koja takve ocjene daje paušalno i uglavnom nisu utemeljene na činjenicama. Svojom izjavom zapravo je još jednom potvrdila da nije dorasla dužnosti koju je obnašala jer se takvi problemi – ako ih ima – hitno rješavaju, a ne koriste lakonski u kampanji. Može se reći da je svakako nanijela štetu i Hrvatskoj i tim službama. Ta izjava sigurno je potaknula neka medijska nagađanja, pa i reakciju opozicije. Jasno da premijeru to nije dobro sjelo pa je predsjednica opet sljedećeg dana morala objašnjavati što je htjela reći i počela se opravdavati jednom starom aferom iz obavještajne zajednice, koja se već godinama vuče na sudu. I Ognjen Preost i Darko Grdić sudjelovali su toj aferi koju je riješila Vlada SDP-a, a oni su osumnjičeni za pronevjeru novca iz doba HDZ-ove vlasti. Ne znam zašto je to predsjednica ispalila, osim da impresionira građane i uvjeri ih da je upravo ona borac protiv korupcije.

NACIONAL: Je li predsjednica bila pri sebi u Osijeku, kad je govorila o Lukici Modriću, nogometu, lipicancima?

Sve te njene izjave teško je staviti u jedan kontekst, očito su joj misli vrludale, a između toga najviše je govorila o rezultatima Plenkovićeve vlade na koje ona nema utjecaj. A je li bila izvan sebe ili nije, teško mi je procijeniti. To je reakcija nekoga tko je u panici, tko zna da mu rejting pada. To je najgore u kampanji jer rejting koji počinje padati vrlo je teško preokrenuti.

NACIONAL: Zašto je predsjednica izbjegavala sučeljavanje i zašto ga nisu smjele organizirati i komercijalne televizije, što bi bilo puno demokratičnije i vjerojatno dinamičnije? 

Gledao sam snimku i mogu reći da je bilo dosadno, nezanimljivo i netelevizično. Jedan od razloga je taj što nijedan kandidat zapravo nije mogao predstaviti sebe ni svoj program. Bio je to skup odgovora na neinventivna pitanja, a kada radite takvo sučeljavanje s 11 kandidata i dvoje voditelja i imate jednu minutu za obrazlaganje svog stava, bilo je očekivano da će se najbolje snaći Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović, koji imaju najviše političkog iskustva. Kao što sam već rekao, iznenađenje je da se Miroslav Škoro u tome nije snašao, dok je kandidat Juričan plijenio pažnju prvih 20 minuta, a onda se počeo ponavljati. Predsjednica je očito krivo procijenila da će u tome biti gubitnik i sad je njenom stožeru možda i žao što nije pristao na više takvih debata. Njoj je puno veći problem sučeljavanje jedan na jedan, a očito se boji i nepredvidivih pitanja. Čini mi se da su pitanja HRT-a bila predvidiva.

NACIONAL: Je li se stanje u SDP-u stabiliziralo i što će značiti Milanovićeva pobjeda ili gubitak izbora za stranku koju ste napustili?

U SDP-u je na snazi primirje jer su očito shvatili da će im Milanovićeva pobjeda koristiti. Teško je predvidjeti što će se dalje događati. Gubitak predsjedničkih izbora opet će otvoriti neka pitanja. S druge strane, osvajanje mandata na Pantovčaku dovest će do toga da se stvari i dalje ne rješavaju, već se stavljaju pod tepih sve do parlamentarnih izbora.

NACIONAL: Jedan ste od začetnika inicijative da se na sljedeće parlamentarne izbore ide po receptu iz 1999. – dakle, SDP plus stranke centra. Zastupate ideju stvaranja velike koalicije centra i ljevice. Koliko je to izgledno?

Ako želimo zaustaviti nalet konzervativizma i desnice, kao i svaki pokušaj velike koalicije, potrebno je stvoriti dva bloka na lijevom centru. Jedan treba činiti SDP sa svojim koalicijskim partnerima HSS-om i HSU-om, a drugi bi se trebali udružiti u novi lijevi blok u kojem bi bile sve ostale stranke i nezavisne liste centra i ljevice. To su, naravno, moji Demokrati, IDS, GLAS, PGS, Laburisti, ORaH, Pametno, Nova ljevica, Radnička fronta, pa i zagrebačke inicijative kao što su Možemo, Zagreb je naš i Nezavisna lista Zagreb. Mjesta ima za sve. Nadam da bi se toj inicijativi mogle pridružiti i neke druge stranke, nezavisne liste, nestranački načelnici i gradonačelnici te nestranački pojedinci. Trebamo ih sve i trebamo se ujediniti jer rascjepkani nemamo šanse. Samo tako bi građani imali mogućnost osim za SDP, glasati i za stranke centra, što bi dovelo do sinergije i omogućilo formiranje vlade lijevog centra koja bi Hrvatsku vodila normalnim, građanskim putem.

‘Škoro se pretvorio u marionetu desničara. Ako ste vidjeli prvi red u Lisinskom na njegovu skupu i prvi red na Kolindinoj inauguraciji, to su isti, opasni ljudi. To je Karamarkov krug u HDZ-u koji je našao novog vođu’

NACIONAL: Može li se dogoditi da na parlamentarnim izborima pobijedi okrupnjena desnica koja je sa Škorom dobila novi zamah? 

Jako bi me iznenadilo da Hrvatska krene baš tim, radikalno desnim putem koji vodi prema Orbánovoj Mađarskoj i Poljskoj Jarosława Kaczyńskog. Vjerujem da hrvatski građani ipak neće odvesti ovu zemlju u to društvo. Činjenica jest da se desni blok okuplja i da su mu glavni cilj parlamentarni izbori, a ovo je tek prvi korak. Škoro je projekt i za parlamentarne izbore, samo što je pitanje hoće li se taj projekt do tada održati ili će se zbog unutarnjih silnica dotad raspasti. Jer i kod njih postoje trvenja o tome tko će biti glavni i tko će voditi tu novu desnicu na parlamentarnim izborima. Najvažnije pitanje je hoće li uspjeti mobilizirati biračko tijelo i otkinuti dovoljan postotak HDZ-u. Ili mobilizirati one koji su bili vezani uz HSP, HČSP i slične desničarske strančice. Zato je jasno da je potrebno okupljanje na lijevom centru, jer desnica to već radi na svojoj strani.

NACIONAL: Nedavno je održan još jedan humanitarni koncert Želim život. Vi ste zajedno s gospođom Marijom Rukavinom pokrenuli Zakladu Ana Rukavina i Banku koštane srži. Jeste li očekivali da će tako etablirati?

Zaklada je zapravo postala brend i odavno se etablirala u javnosti, zbog čega sam izuzetno ponosan. Gospođa Marija Rukavina i ja osnovali smo Zakladu još 2006. Ovo je bio 14. koncert, koji organiziramo kao zahvalu Zaklade svima onima koji su na neki način pomogli njenom radu. Prikupili smo milijun i 400 tisuća kuna samo telefonskim pozivima u toj večeri. Telefoni ostaju aktivni do kraja godine i očekujemo da će ta svota biti i veća. Registar darivatelja davno je premašio brojku od 5000, koja je bila moj prvotni cilj. Iznenadili su me hrvatski građani i u ovom trenutku imamo preko 63.000 darivatelja, u 115 slučajeva pronašao se i pogodan donor matičnih stanica, koje su nekome spasile život. Mi u Zakladi živimo Anin san i iz godine u godinu svojim tradicionalnim koncertima na Trgu bana Josipa Jelačića pokazujemo kako izgleda dobrota u ovo predbožićno doba. Koristim i ovu priliku da se zahvalim svima koji su donirali i pozovem ostale da podrže rad Zaklade.

Komentiraj