Mrsić o bojkotu Jasenovca: To je nastavak politike hrvatske predsjednice

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

SDP-ov saborski zastupnik Mirando Mrsić ocijenio je u petak kako je najava bojkota ovogodišnje komemoracije žrtvama logora Jasenovac posljedica “politike koja je nastavak posjeta predsjednice države Kolinde Grabar Kitarović anonimno i u tišini prošle godine i izbivanja s tradicionalne komemoracije u Jasenovcu”.

“To je na tragu konzervativne ideologije i ustaške ideologije koja se u Hrvatskoj počinje javljati i sasvim sigurno da će to izazvati reakcije strane javnosti, a već je izazvalo velike reakcije u Hrvatskoji”, rekao je Mrsić novinarima u sjedištu SDP-a.

Smatra kako je najava bojkota “upozorenje svima nama da ustašku ideologiju treba odstraniti iz našeg društva jer ona ne vodi dobru, nego zlu i onome što je Jasenovac pokazao, da ljudska prava i ljudski život ništa ne vrijede”.

“Jasenovac je svima nama pojam onoga što ne bi trebalo raditi i spomen na sve one žrtve koje su u Jasenovcu dale živote da Hrvatska bude zemlja antifašizma i koja je pobijedila u Drugom svjetskom ratu, kazao je Mrsić”, dodao je.

Da ove godine neće sudjelovati u jasenovačkoj komemoraciji početkom tjedna najavila je Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj, navodeći kao razloge “relativizaciju i revitalizaciju ustaštva” i nezadovoljstvo postavom muzeja u Jasenovcu, za koji drže da ne prikazuje punu istinu o holokaustu te da ublažava istinu o ustaškom režimu.

Najavi bojkota sa sličnim su se argumentima u protekla dva dana pridružili i Vijeće vjerske zajednice Bet Israel te Srpsko narodno vijeće.

Komentiraj