MRSIĆ “Most je izgubio HDZ, a mi još uvijek imamo traume od pregovora s Mostom”

Patrik Macek/PIXSELL

Bivši ministar rada, SDP-ov Mirando Mrsić u razgovoru za N1 kazao je kako SDP još uvijek ima traume od pregovora s Mostom, te da će HNS počiniti političko samoubojstvo ako krene u preslagivanje s HDZ-om.

Mrsić smatra da kriza sindikalnog organiziranja postoji u privatnom sektoru, gdje opada broj članova. “Jedan od problema je da mali ili srednji poslodavci nisu skloni sindikalnom organiziranju i postoje suptilni načini za odvraćanje ljudi od sindikalnog organiziranja, a drugi je da radnici u sindikatima ne vide korist. S druge strane imamo jaku sindikalnu scenu u javnim službama”, kaže Mrsić.

SDP je, poručuje, pokrenuo inicijativu oko minimalne plaće. “Državu treba pojeftiniti, treba li nam toliko županija, općina, sve su to kompleksni problemi”, ističe Mrsić dodajući da je siva ekonomija veliki problem u Hrvatskoj, koji se ne može iskorijeniti samo represivnim aparatom, već mjerama koje obuhvaćaju poreznu politiku i olakšice samim poslodavcima pri otvaranju radnih mjesta.

Mrsić je komentirao i aktualnu političku situaciju u državi. “Ne iznenađuje me to, ni HDZ, niti Most se nisu promijenili. Plenković je diplomat, ima blago umiveno lice, ali pokazalo se na prvoj krivini da…”, kaže dodajući da ni Plenković ni Petrov bisu izvukli pouku iz prošle Vlade. “Bila su samo dva puta: da Marić podnese ostavku, koji bi vodio smirivanju do lokalnih izbora ovisno o Mostovim rezultatima ili HDZ-ovim, a drugi da ministri glasaju protiv. On ih je morao smijeniti jer bi inače pokazao da ne vlada situacijom”, ističe SDP-ovac.

Smatra da je Petrov potpuno izgubio kontrolu i da više nitko ne vlada ovim procesom. “Svatko od njih vozi svoj neki kolosijek. Moja procjena je da ćemo na izbore. Most je izgubio HDZ, a mi još uvijek imamo traume od pregovora s Mostom”, smatra Mrsić koji ne vjeruje da bi suradnja SDP-a i mosta bila plodonosna.

Komentiraj