Mrsić: “Bez uvođenja strožih mjera nećemo uspjeti kontrolirati epidemiju”

Bivši ministar rada i mirovinskog sustav Mirando mrsić u srijedu je za N1 komentirao aktualne teme – koronavirus u Hrvatskoj te Vladine mjere najavljene u utorak.

“Očito pandemija raste kao i broj zaraženih. Postoje razne procjene, ali vjerojatno ćemo probiti onaj rekord u jednom danu koji smo imali, što znači da mjere Stožera ne djeluju. Stožer je zakasnio jedno tri tjedna za pojačanje mjera, a ove mjere koje jesu, očekuje se da će kontrolirati pandemiju, ali očito nitko ne vjeruje da će te mjere smanjiti broj zaraženih. Trebali su ići s čvršćim odlukama, ali vrijeme je i da se premijer uključi. Da ukaže na probleme koji nas čekaju i tako osnaži odluke Stožera. Zdravstveni sustav je već prenapregnut. Ako se nastavi još mjesec dana ovako, imat ćemo problem s hospitaclizacijom svih oboljelih”, rekao je Mrsić.

Dodao je da je je izvjesno da će i kliničke slike biti sve teže. Bolnice zasad imau dovoljno mjera, no ako situacija eskalira, nije problem samo mjesta u bolnicama, već i osoblja jer i oni odlaze u karantetnu i obolijevaju.

“Ministar stoji sa strane, gleda što će se desiti i moli Boga da stvari ne izmaknu kontroli. Stožer mora krenuti s čvrstim mjerama. Ovo je kamilica prema onome što se događa, transmisija je u populaciji. Premijer svojim autoritetom treba osnažiti ove mjere, a mjere očito nisu dovoljne za kontrolu situacije”, kazao je Mrsić.

Smatra i da bez uvođenja strožih mjera nećemo uspjeti kontrolirati epidemiju, a onda će biti velik broj hospitaliziranih i smrtnih slučajeva. “Svi moramo razmišljati o tome što možemo napraviti da se virus ne proširi dalje”, rekao je.

Komentirao je i dugove bolnica i ljekarni veledrogerijama: “Oduvijek je problem lijekova i veledrogerija. To izvire iz toga što je naš bolnički sustav neracionalan. Ministar Beroš, premijer i administracija su smatrali da će biti dovoljan strah od epidemije da veledrogerije prešutno nastave isporučivati lijekove. Ovo je jedan o najvećih dugova u zdravstvu dosad, trebali su to riješiti ranije”, kazao je.

Mrsić smatra da bi nam se mogao dogoditi nizozemski scenarij. Ondje su epidemiolozi prestali pratiti oboljele i njihove kontakte te su to prepustili građanima. “I mi ćemo doći do toga jer imamo premali broj epidemiologa. Bit zdravstvenog sustava je da pomogne građanima, mislim da se kolege koncesionari ne bi tako trebali ponašati, nego podmetnuti leđa i pomoći u borbi protiv pandemije”, zaključio je.

Komentiraj